ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Βουτιά» στο πλαγκτόν της Μεσογείου: Η «θάλασσά μας» έχει την τιμητική της τον Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αθήνα 
Αν και συνήθως αόρατο, αποδεικνύεται τελικά πανέμορφο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πολύτιμη βάση της ζωής επάνω στη Γη το πλαγκτόν παρέμενε για μεγάλο διάστημα ένας σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητος θησαυρός. Εδώ και μερικά χρόνια όμως ο θησαυρός αυτός έρχεται στο φως χάρη στην αποστολή Tara Oceans, η οποία φιλοδοξεί να συνθέσει με κάθε λεπτομέρεια σε εικόνες το πορτραίτο του πλαγκτού όλου του πλανήτη. Μέρος από τις φωτογραφίες της φιλοξενείται αυτόν τον μήνα στην Αθήνα, σε έκθεση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στο πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με θέμα τη Μεσόγειο ο οποίος θα διαρκέσει ως το τέλος του Νοεμβρίου...
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε ένα μικρό «δείγμα» του μεσογειακού πλαγκτού, αυτό που ζει στα νερά της γαλλικής Ριβιέρας (και φυσικά δεν περιορίζεται μόνο εκεί). Το μίνι-ντοκυμαντέρ αποτελεί ένα μόνο «επεισόδιο» από το «Χρονικό του πλαγκτού» ή«Plankton Chronicles», ενός προγράμματος που παρουσιάζει σε «επεισόδια» τον κόσμο του πλαγκτού της Γης και αποτελεί συνεργασία της αποστολής Tara Oceans και του Ωκεανογραφικού Παρατηρητηρίου της Βιλφράνς-συρ-Μερ, ενώ χρηματοδοτείται από το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), το Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, τον Δήμο της Νίκαιας στη Γαλλία και τον όμιλο GIS IBISA. Για να δείτε φωτογραφίες της αποστολής Tara Oceans από κοντά, επισκεφθείτε το Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ. 210 3398600, ως τις 29.11.2013). Παράλληλα μπορείτε να δείτε και μια έκθεση αφιερωμένη στα αποτελέσματα της αποστολής MED για τα μικροαπορρίμματα στη Μεσόγειο.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με γαλλικούς και ελληνικούς φορείς έχει τίτλο « Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα» και έχει ως στόχο να αναδείξει τις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η «θάλασσά μας» στον 21ο αιώνα μέσα από τις συγκριτικές απόψεις γάλλων και ελλήνων επιστημόνων καθώς και φορέων των δυο χωρών.
Βιοποικιλότητα και μπλε ανάπτυξη
Στο πλαίσιο αυτό μια συνάντηση με θέμα «Θαλάσσια βιοποικιλότητα και Μεσόγειος» θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο αμφιθέατρο Theo Angelopoulos. ΗSophie Arnaud-Haond από το Τμήμα Βιολογικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFREMER), οΠαναγιώτης Παναγιωτίδης από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο Bruno Dumontet, αρχηγός της αποστολής MED (Μεσόγειος σε κίνδυνο) και η Ναταλία Ρουμελιώτη από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα προσεγγίσουν το θέμα της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση (τον συντονισμό θα έχει ηΛαλίνα Φαφούτη, δημοσιογράφος του «Βήματος») και ερωτήσεις από το κοινό (είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση).
Επίσης μια ημερίδα με θέμα «Καινοτομία, διαφύλαξη, σύμπραξη προς μια ενισχυμένη συνεργασία για την μπλε ανάπτυξη» διοργανώνεται τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου (14:00 - 21:30). Με κατεύθυνση τη συνεργασία όχι μόνο των μεσογειακών χωρών μεταξύ τους αλλά και των θαλάσσιων επιστημών με τους οικονομικούς φορείς προς όφελος μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας, η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία στους γάλλους και έλληνες ειδικούς καθώς και σε φορείς των δυο χωρών να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες στους τομείς του αειφόρου τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της νησιωτικής ανάπτυξης, της αξιοποίησης των θαλάσσιων πόρων και του περιβαλλοντικού δικαίου καθώς και της αειφόρου διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση).
Καθόλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου διοργανώνονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία – με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δικτύου Μεσόγειος SOS έχει αναπτυχθεί μάλιστα και το διαδραστικό παιχνίδι «Βουτιά στη Μεσόγειο», το οποίο τα παιδιά (και όχι μόνο) μπορούν να παίξουν και online.
www.tovima.gr