(AP Photo/Arun Sankar K)
Η Ινδία εκτόξευσε μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον Αρη την Τρίτη φιλοδοξώντας να γίνει η τέταρτη δύναμη που θα φθάσει στον κόκκινο πλανήτη. Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο ινδικής κατασκευής από την ανατολική ακτή της χώρας. Θα ταξιδέψει επί 300 μέρες πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Αρη τον Σεπτέμβριο του 2014. Αν όλα πάνε καλά, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη δύναμη μετά τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ευρώπη που θα έχει πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη...
«Η αποστολή αυτή τοποθετεί την Ινδία στο τραπέζι της διεθνούς έρευνας του Διαστήματος. Η διαπλανητική εξερεύνηση δεν είναι εύκολη υπόθεση και η Ινδία εντόπισε μερικούς ενδιαφέροντες επιστημονικούς τομείς για να ερευνήσει», είπε στο BBC ο Αντριου Κόουτς από το βρετανικό Εργαστήρι Μάλαρντ Διαστημικών Επιστημών.
Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται η έρευνα για ίχνη μεθανίου (CH4) στην ατμόσφαιρα του Αρη. Η παρουσία μεθανίου συνδέεται με την παρουσία ζωής. Το μεθάνιο έχει σύντομη ζωή στην αρειανή ατμόσφαιρα το οποίο σημαίνει ότι αντικαθίσταται από κάποια πηγή στον πλανήτη. Η αποστολή θα εξετάσει επίσης τον ρυθμό απώλειας αερίων της ατμόσφαιρας του Αρη προς το Διάστημα το οποίο θα δώσει πληροφορίες για την ιστορία δισεκατομμυρίων ετών του πλανήτη.
Η Ινδία ενέκρινε την αποστολή στον Αρη το 2012 και οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να ετοιμάσουν το διαστημόπλοιο προκειμένου να εκτοξευτεί εγκαίρως και να επωφεληθεί από την ευθυγράμμιση του κόκκινου πλανήτη με την Γη το οποίο εξοικονομεί πολλά καύσιμα στην διαδρομή του διαστημόπλοιου προς τον Αρη.
Λιγότερες από τις μισές αποστολές που έχουν εκτοξευτεί μέχρι σήμερα στον Αρη έχουν επιτύχει. Πολλοί αναρωτιούνται αν η Ινδία ορθά δαπάνησε 96 εκατ. δολάρια για να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο.
Υστερα από την επιτυχημένη μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη το 2008, η οποία έφερε τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη νερού εκεί, η αποστολή στον Αρη είναι «το επόμενο λογικό βήμα», σύμφωνα με τον Κέι Ραντακρίσναν, πρόεδρο του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (Isro).
Περισσότεροι από 500 επιστήμονες του Isro, που εδρεύει στη Μπανγκαλόρ, την τεχνολογική πρωτεύουσα της Ινδίας, εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα του Αρη.
Η Ινδία αντιμετωπίζει την αποστολή σαν ευκαιρία για να κερδίσει τον περιφερειακό της ανταγωνιστή, την Κίνα, στην κούρσα του Διαστήματος _ ιδίως αφότου μια ρωσική αποστολή που μετέφερε τον πρώτο κινεζικό δορυφόρο στον Αρη απέτυχε το 2011. Παρόμοια προσπάθεια της Ιαπωνίας είχε αποτύχει το 1998. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει κερδίσει την Ινδία σε κάθε πλευρά της κούρσας του Διαστήματος: διαθέτει πυραύλους που μπορούν να σηκώσουν τέσσερις φορές περισσότερο βάρος από τους ινδικούς και το 2003 εκτόξευσε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμη η Ινδία. Αν λοιπόν επιτύχει η ινδική αποστολή στον Αρη, το Δελχί θα έχει κάτι για να υπερηφανεύεται έναντι του Πεκίνου.
www.tovima.gr