ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Γυαλιά ηλίου μετατρέπονται σε φορτιστή για iPhone

Οι κυψέλες συνδέονται με μια μικροσκοπική μπαταρία ενσωματωμένη στους βραχίονες των γυαλιών. Την ώρα που ο χρήστης κάνει τη βόλτα του φορώντας τα, οι κυψέλες φορτίζουν την μπαταρία.
Εκτός από το να προστατεύουν τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία, τα γυαλιά ηλίου αποκτούν τώρα μια νέα λειτουργία. Με την προσθήκη ενός μίνι ηλιακού πάνελ σε κάθε βραχίονα, μετατρέπονται σε πρώτης τάξεως φορτιστές για κινητά τηλέφωνα...
Η απλή, αλλά έξυπνη ιδέα ανήκει σε μία σχεδιάστρια από τη Βομβάη και ένα σπουδαστή της σχολής διαφημιστών του Μαϊάμι, οι οποίοι μεταμόρφωσαν ένα κλασικό ζευγάρι Ray-Ban Wayfarer σε συσκευή που απορροφά ποσότητα ενέργειας ικανή να φορτίσει ένα iPhone 5 ακόμη κι όταν ο ήλιος έχει πλέον δύσει.
Οι κυψέλες συνδέονται με μια μικροσκοπική μπαταρία ενσωματωμένη στους βραχίονες των γυαλιών. Την ώρα που ο χρήστης κάνει τη βόλτα του φορώντας τα, οι κυψέλες φορτίζουν την μπαταρία. Επιστρέφοντας στη βάση του, αφαιρεί το βραχίονα αποκαλύπτοντας ένα microUSB, το οποίο συνδέεται με τη συσκευή φορτίζοντάς την.
Προς το παρόν, τα «χακαρισμένα» Ray-Ban βρίσκονται στη... σφαίρα του πρωτοτύπου, όμως οι δημιουργοί τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε το σχέδιό τους ένα βήμα πιο πέρα, εάν αρκετά άτομα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
www.naftemporiki.gr