ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Προοπτική δημιουργίας Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου με πρωτόνια στη Λάρισα


Η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός επισκέφθηκαν χθες την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, όπου συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή Ρολφ Χόιερ, τον διευθυντή Επιταχυντών Στέφεν Μάιερς, καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την προοπτική δημιουργίας Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με πρωτόνια, στη Λάρισα. Η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη απάντηση μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από τον χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στην ιατρική...
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στο CERN, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις διάφορες πτυχές καθώς και οδικό χάρτη υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου και συμφώνησαν να συνάψουν σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας που θα προβλέπει την ενεργό συμμετοχή του CERN στο όλο εγχείρημα, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι το κέντρο αυτό -που προβλέπεται να μπορεί να περιθάλπει περί τους 1.000 ασθενείς ετησίως- θα είναι το πρώτο Κέντρο Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πόλο έλξης στον τομέα της καινοτόμου ιατρικής και κατ' επέκταση συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά άλλων δράσεων, όπως είναι η περαιτέρω συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με το CERN (πληροφοριακό σύστημα GRID), ενώ υπήρξε και ενημέρωση για την προσεχή ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης μόνιμης έκθεσης του CERN στο Νεοχώρι, Μαγνησίας, με την επωνυμία «CERN@Thessaly».
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1954 και απαρτίζεται από είκοσι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα είναι ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά του μέλη.
Πηγή: AMΠE, www.kathimerini.gr