ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

«Παράθυρο στο νου» μέσω iPhone που δένεται στο κεφάλι


Εκ πρώτης όψεως δεν παραπέμπει σε κάτι που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της διαφήμισης, όμως το Neurocam ίσως να είναι ακριβώς αυτό. Επιδείχθηκε πρόσφατα στη συνδιάσκεψη Human Sensing 2013 στη Γιοκοχάμα από την ScienceJam και περιλαμβάνει ένα ειδικό «διάδημα»/ κεφαλόδεσμο, που κρατά το iPhone στο πλάι του κεφαλιού του χρήστη και μία ειδική εφαρμογή. Επίσης, υπάρχει ένα ειδικό πρίσμα για να μπορεί η κάμερα του τηλεφώνου να καταγράφει αυτά που βλέπει ο χρήστης. Ωστόσο, το «κλειδί» του όλου συστήματος είναι οι αισθητήρες EEG (ηλεκτροεγκεφαλογραφία), που παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα προκειμένου να εντοπίζουν ενδείξεις ενδιαφέροντος...
Η συνοδευτική εφαρμογή δίνει στο εκάστοτε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μία «τιμή» από το 1 ως το 100. Όταν η «τιμή» αυτή ξεπερνά το 60, τότε καταγράφεται ένδειξη ενδιαφέροντος, και η κάμερα αρχίζει να καταγράφει. Το υλικό καταχωρείται υπό τη μορφή αρχείων GIF πέντε δευτερολέπτων, που αποθηκεύονται σε άλμπουμ, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να κοιτούν τι ακριβώς ήταν αυτό που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τους.
Το όλο σύστημα στην ουσία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους διαφημιστές, καθώς θα αποκτούσαν έτσι άμεση πρόσβαση στο «νου» των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNET, το Neurocam χαίρει της υποστήριξης του διαφημιστικού κολοσσού Dentsu, στο πλαίσιο ενός κοινού εγχειρήματος υπό τον τίτλο Dentsu Science Jam.
Σύμφωνα με την ScienceJam, ο hands – free χαρακτήρας του ενδείκνυται για την καταγραφή πιο «ρεαλιστικών» δεδομένων, καθώς δεν προϋποτίθεται συνειδητή επιλογή γαι το πάτημα ενός κουμπιού προκειμένου να καταγραφεί το αντικείμενο του ενδιαφέροντος. Όσον αφορά στην επιχειρηματική διάστασή του, το Neurocam θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να βλέπουν ποια προϊόντα ενδιαφέρουν περισσότερο τους καταναλωτές και να «χαρτογραφούν» τα σημεία που παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον σε μια πόλη, στο πλαίσιο αστικών/πολεοδομικών σχεδιασμών.
Οι αντιδράσεις των χρηστών του Ίντερνετ όσον αφορά στο Neurocam και τις πιθανές εφαρμογές του ποικίλλουν, καθώς αρκετοί σχολιαστές σε σχετικά δημοσιεύματα ή βίντεο εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις εκπομπές του τηλεφώνου τόσο κοντά στον εγκέφαλο του χρήστη.
www.naftemporiki.gr