ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Συγκίνηση για το θάνατο του σεμνού ήρωα του διαστήματος Νιλ Άρμστρονγκ

Σινσινάτι
Έναν από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς ήρωες όλων των εποχών χαρακτήρισε τον Νιλ Άρμστρονγκ, τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στη Σελήνη ο Μπαράκ Ομπάμα, αποδίδοντας τρόπο αυτό τα αισθήματα του έθνους του ίσως και όλης της ανθρωπότητας για τον αστροναύτη και το ιστορικό επίτευγμά του, το 1969. «Όταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το 'Απόλλων 11' το 1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους» δήλωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «αποφάσισαν να δείξουν στον κόσμο ότι το αμερικανικό πνεύμα μπορεί να δει πέρα από οτιδήποτε. Με επαρκή κίνητρα και εφευρετικότητα, όλα είναι πιθανά». Όσο θα υπάρχουν βιβλία ιστορίας, ο Άρμστρονγκ θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτά, υπογράμμισε και ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν. Ο Άρμστρονγκ πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 82 ετών εξαιτίας επιπλοκών μετά από εγχείριση στην καρδιά, ανακοίνωσε η οικογένεια του...
Ήταν ο επικεφαλής της αποστολής «Απόλλων 11» το 1969 και στις 20 Ιουλίου έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη. «Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», είπε μάλλον αυθόρμητα αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του.

Το κατόρθωμά του μεταδόθηκε ζωντανά από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου και καθήλωσε 600 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσα τους και τους λίγους Έλληνες που είχαν τότε δέκτες, μάλιστα πολύ αργά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).

Τον ακολούθησε ο Μπαζ Όλντριν, τον οποίο στην πραγματικότητα απεικονίζει η ιστορική φωτογραφία με τον αστροναύτη στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Εκτός από μία όπου φαίνεται το πρόσωπο του, καμία από τις φωτογραφίες με τον Άρμστρονγκ δεν ήταν αρκετά καλή και «φωτογενής».

Οι Αμερικανοί απέδωσαν τιμές στους συμπατριώτες τους και τους Σοβιετικούς που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους για την κατάκτηση του διαστήματος και μετά άρχισαν την επιστημονική δουλειά που έπρεπε να ολοκληρώσουν μέσα σε τρεις ώρες.

Παρά το τεράστιο κατόρθωμα και παρά το ότι λίγο μετά, τον Απρίλιο του 1970, ακολούθησε η παρολίγον τραγωδία του «Απόλλων 13», λόγοι κόστους και η... κόπωση του κοινού από τις επιτυχίες οδήγησαν (το 1972) στον τερματισμό του «Απόλλων».

Ο Άρμστρονγκ έως το τέλος της ζωής του παρέμεινε ένας σεμνός ήρωας, κάνοντας λίγες δημόσιες εμφανίσεις, επιλέγοντας να ζει αθόρυβα στη φάρμα του στο Σινσινάτι.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr