ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η «Στέψη» πρώτη αποστολή του Curiosity

Χιούστον 
H «Στέψη», ένας βράχος σε μέγεθος μπάλας του τένις, ήταν ο πρώτος που εξέτασε το Curiosity, το οποίο βρίσκεται στον Αρη. Το ρομποτικό όχημα «εκτόξευσε» για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στο μικρό βράχο τις ειδικές ακτίνες λέιζερ με σκοπό να αναλύσει τη χημική του σύσταση. Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα με την ονομασία «Χημεία-και-κάμερα» (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις...
Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου.  Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.

Πετυχημένη δοκιμή

Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη. Το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Σιλβέστρ Μόρις, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη.

Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη.
www.tovima.gr