ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Χρωματιστός φωτισμός για... καλό ύπνο των αστροναυτών: Θα ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι τους σώζοντάς τους από τις χρόνιες αϋπνίες που αντιμετωπίζουν

Ακρωτήριο Κανάβεραλ 
Με τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να αναγκάζονται να παίρνουν υπνωτικά χάπια λόγω χρόνιας αϋπνίας, η NASA σκοπεύει να εξοπλίσει το συγκρότημα με φώτα που αλλάζουν χρώματα και ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού είναι να ακολουθούν τους ρυθμούς του βιολογικού, ή «κιρκαδικού», ρολογιού, το οποίο βρίσκεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου...
Με τη σειρά τους, τα κύτταρα του βιολογικού ρολογιού αντιλαμβάνονται την ώρα της ημέρας χάρη σε σήματα που διαβιβάζονται στον εγκέφαλο από το μάτι. Συγκεκριμένα, η έκθεση του ματιού στην μπλε ακτινοβολία του πρωινού φωτός ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι πρέπει να σταματήσει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, γνωστής και ως ορμόνης του ύπνου, προκειμένου να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Αποσυντονισμός του βιολογικού ρολογιού λόγω έντονου φωτός τη νύχτα

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται έρευνες που δείχνουν ότι η έκθεση σε έντονο φως στη διάρκεια της νύχτας, όπως το γαλαζωπό φως της τηλεόρασης ή της οθόνης του υπολογιστή, μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι και να προκαλέσει αϋπνία και άλλα προβλήματα υγείας.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι μεγεθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά και αναγκάζει έτσι τους αστροναύτες να ζουν κάτω από μόνιμο τεχνητό φωτισμό.Ο αφύσικος φωτισμός και οι αυξημένες απαιτήσεις της διαβίωσης στο Διάστημα είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι αστροναύτες κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 6 ώρες την ημέρα. Και αυτή η χρόνια έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη ή ακόμα και σε κατάθλιψη.

Η διαστημική αϋπνία

Το πρόβλημα της διαστημικής αϋπνίας είναι μάλιστα τόσο έντονο ώστε, σε ορισμένες αποστολές του διαστημικού λεωφορείου, ως και τα μισά μέλη της αποστολής κατέφευγαν στα υπνωτικά χάπια, τα οποία αντιστοιχούν στα μισά από τα φάρμακα που καταναλώνονται στο Διάστημα.

Σύστημα φωτισμού με LED

Το πρόβλημα θα μπορούσε να μετριαστεί από το 2016, οπότε η NASA θα εγκαταστήσει στον ISS ένα σύστημα φωτισμού με LED που θα εκπέμπει μπλε φως τις «πρωινές» ώρες, λευκό φως στο ενδιάμεσο και κόκκινο φως τις «βραδινές» ώρες.

Οι ερευνητές της NASA επισήμαναν ότι η τεχνολογία της Βoeing που θα εγκατασταθεί στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μεθόδους για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και στο έδαφος.
www.tovima.gr