ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

VIDEO-Ταινία τρόμου γυρίστηκε από φοιτητές του CERN οι οποίοι δεν πήραν καν άδεια από τη διεύθυνση!

Γενεύη, Ελβετία 
Ερευνητές του CERN που μετατράπηκαν σε αιμοδιψή ζόμπι καραδοκούν στα υπόγεια του ευρωπαϊκού εργαστηρίου, έπειτα από ένα ολέθριο ατύχημα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), που είχε ως συνέπεια να απελευθερωθεί το μποζόνιο του Χιγκς. Όχι, οι φόβοι για καταστροφή του πλανήτη από τα πειράματα στον LHC δεν επιβεβαιώθηκαν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ταινία που γύρισαν φοιτητές του CERN στον ελεύθερο χρόνο τους, χωρίς καν να έχουν πάρει άδεια από τη διεύθυνση. Η ταινία, με τίτλο Decay («αποσύνθεση» ή «διάσπαση» όταν πρόκειται για υποατομικά σωματίδια) έκανε πρεμιέρα στο Διαδίκτυο...

Ζήτησαν άδεια μετά το τέλος της ταινίας
«Ζήτησαν τη συγκατάθεση του CERN όταν πια είχε ολοκληρωθεί η ταινία» διευκρίνισε στο Reuters ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας. «Δεν μπορούμε φυσικά να δώσουμε έγκριση για κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε όμως και λόγος να το σταματήσουμε. Πρόκειται απλά για φοιτητές που κάνουν ό,τι κάνουν συνήθως οι φοιτητές» πρόσθεσε.

Δείτε το επίσημο τρέιλερ του Decay, όπως είναι ο τίτλος της ταινίας

Οι δημιουργοί της ταινίας τονίζουν εξάλλου ότι δεν πραγματοποίησαν γυρίσματα στους χώρους του LHC ή σε άλλες ελεγχόμενες εγκαταστάσεις.

Σεναριογράφος και σκηνοθέτης είναι ο διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Λουκ Τόμσον.
www.tovima.gr