ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

«Σχεδόν διπλάσια», απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, η υπερθέρμανση στη Δυτική Ανταρκτική

Η θερμοκρασία στη Δυτική Ανταρκτική ανεβαίνει με σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς απ' ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Οι ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Μπερντ, στην περιοχή, έχει σημειώσει αύξηση της τάξης των 2,4 βαθμών Κελσίου από το 1958 - τριπλάσια σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο...
«Το δυτικό τμήμα του παγοκαλύμματος θερμαίνεται με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους απ' ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που πραγματοποίησε τη μελέτη. Η εξέλιξη «επιτείνει την ανησυχία για τη μελλοντική συμβολή της Ανταρκτικής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας».
Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nature Geosciences, επισημαίνουν ότι η μέση θερμοκρασία στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο σταθμός Μπερντ, κυμαίνεται στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου. Παρ' όλα αυτά, εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιφανειακή τήξη των πάγων αποσταθεροποιώντας την παγοκρηπίδα.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μία από τις ισχυρότερες ενδείξεις υπερθέρμανσης στη Γη», δήλωσε στο BBC ο Μόναχαν, ερευνητής στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη θερινή περίοδο».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντέιβιντ Μπρόμουιτς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ανταρκτική βιώνει εξίσου ταχείες μεταβολές στη θερμοκρασία της με πολικές περιοχές, όπως η Γροιλανδία και η Αρκτική στον Καναδά. «Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην Ανταρκτική είναι εξίσου μεγάλες με αυτές που βλέπουμε στο Βορρά», δήλωσε ο Μπρόμουιτς στο OurAmazingPlanet.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την άνοδο των θερμοκρασιών σε μεταβολές των ανέμων και των καιρικών μοτίβων από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αποφεύγουν να απαντήσουν με βεβαιότητα στην ερώτηση κατά πόσο για την τάση αυτή ευθύνονται και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης. 
www.naftemporiki.gr