ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Βίντεο του αστεροειδή που πλησίασε τη Γη: Τις εικόνες του Τουτάτη κατέγραψε επίγειο διαστημικό ραντάρ της NASA

Ουάσινγκτον 
Επίγειο διαστημικό ραντάρ της NASA κατέγραψε εικόνες του αστεροειδή Τουτάτη που πέρασε σχετικά κοντά από τη Γη την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι ο διαστημικός βράχος έχει μήκος πέντε χιλιόμετρα, περίπου όσο και ο αστεροειδής που πιστεύεται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινόσαυρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος κινούνται στη λεγόμενη ζώνη των αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, υπάρχουν όμως και αρκετοί αδέσποτοι βράχοι που δυνητικά απειλούν τη Γη...
Σε απόσταση 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων
Την περασμένη Τετάρτη, ο Τουτάτης πέρασε σε απόσταση 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, περίπου 18 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη. Η NASA υπολογίζει ότι ο αστεροειδής δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας τουλάχιστον τους επόμενους τέσσερις αιώνες, αν και θα ξαναπεράσει από τη γειτονιά μας το 2069 σε απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το νέο βίντεο του Τουτάτη δημιουργήθηκε από τη συρραφή 64 εικόνων ραντάρ που ελήφθησαν με ραδιοτηλεσκόπιο του δικτύου Deep Space Network της NASA στην Καλιφόρνια. Οι εικόνες, οι οποίες έχουν ανάλυση 3,75 μέτρα ανά εικονοστοιχείο, αποκαλύπτουν μια ακανόνιστη επιφάνεια που θυμίζει πατάτα. Ο αστεροειδής ακόμα περιστρέφεται γύρω από τον μακρύτερο άξονά του με περίοδο 5,4 ημερών.


Εικόνες του αστεροειδή κατέγραψε επίσης η κινεζική αποστολή Τσανγκ-ε 2, ένα σκάφος που αρχικά είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αργότερα όμως πήρε... μετάθεση για το βαθύ διάστημα. Η φωτογράφιση του βράχου ήταν σημαντική επιτυχία για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.
Εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους με μια πιθανή πρόσκρουση

Ο Τουτάτης θα μπορούσε θεωρητικά να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος αν ποτέ προσέκρουε στη Γη. Ο αστεροειδής στον οποίο αποδίδεται το κύμα μαζικής εξαφάνισης ειδών πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εκτιμάται ότι είχε διάμετρο γύρω στα 6 χιλιόμετρα, ωστόσο οποιοσδήποτε εισερχόμενος βράχος με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου εκτιμάται ότι θα είχε πλανητικές συνέπειες.

Ο Τουτάτης παίρνει το όνομα ενός κελτικού θεού που λατρευόταν στην αρχαία Βρετανία και στη Γαλατία -αλλά είναι περισσότερο γνωστός από το κόμικ Αστερίξ.
www.tovima.gr