ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τεχνολογίες «Τζέιμς Μποντ» για τη σύλληψη υπόπτων: Και ειδικοί σαρωτές που μπορούν να εντοπίζουν κρυμμένα όπλα από απόσταση

Το SelectaDNA High Velocity System είναι ένα όπλο το οποίο δεν εκτοξεύει κανονικές σφαίρες, αλλά βλήματα τα οποία αφήνουν πάνω σε αυτόν που τα δέχεται ίχνη DNA, που μπορούν να ανιχνευθούν από τις αρχές για εβδομάδες μετά το περιστατικό, εάν ο ύποπτος εξεταστεί από την αστυνομία. Το συγκεκριμένο όπλο αναπτύσσεται από τη βρετανική Selectamark και έχει εμβέλεια 30-40 μέτρων, ενώ «κυκλοφορεί» σε μορφή πιστολιού ή τυφεκίου. Από τη στιγμή που δεν είναι θανατηφόρο ή επιβλαβές για την υγεία του στόχου, θεωρείται πως θα είναι «ευκολότερη» και η χρήση του σε περιστατικά καταδίωξης, καθώς οι αστυνομικοί θα «μαρκάρουν» τον υπό δίωξη κακοποιό για σύλληψη αργότερα, ακόμα και αν αυτός διαφύγει...
Όπως λέει ο Άντριου Νάιτς, διευθυντής της εταιρείας, «με το που έρθει σε επαφή με τον στόχο, η μοναδικά κωδικοποιημένη λύση της SelectaDNA αφήνει ένα ίχνος συνθετικού DNA, το οποίο θα επιτρέψει στις αρχές να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν τη συμμετοχή του σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, οδηγώντας στη σύλληψη και τη δίωξή του».
Σε διαφορετικό πνεύμα, αλλά παραμένοντας εντός του πλαισίου των υπηρεσιών επιβολής νόμου, η αστυνομία της Νέας Υόρκης παρουσίασε μία νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί να εντοπίζει κρυμμένα όπλα από απόσταση. Όπως αναφέρεται στη New York Daily News, ο Ρέιμοντ Κέλι, στέλεχος της αστυνομίας της Ν.Υόρκης, ανακοίνωσε πως σύντομα θα αναπτυχθούν τέτοιου είδους σαρωτές, που «διαβάζουν» τη μη επιβλαβή για τον άνθρωπο ακτινοβολία terahertz. Εάν κάτι παρεμποδίζει τη «ροή» της ακτινοβολίας (όπως ένα όπλο), οι σαρωτές θα το αντιλαμβάνονται από μακριά και θα το επισημαίνουν.
Η κεντρική ιδέα είναι να τοποθετηθούν τέτοιοι σαρωτές σε αστυνομικά αυτοκίνητα ή σε «επικίνδυνα» σημεία, και να παρακολουθούν τους περαστικούς, για να ενημερώνουν όταν περνά κάποιος με «ύποπτο» φορτίο πάνω του.
Ο σαρωτής αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων του πολίτη, που αφορούν το κατά πόσο είναι νόμιμο να σκανάρονται περαστικοί στο δρόμο εν αγνοία τους.
Από πλευράς της, και η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, που έχει να κάνει με την προστασία του προέδρου και άλλων VIP ασχολείται με προηγμένες τεχνολογίες τέτοιου είδους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ευρείας χρήσης ειδικών, «διακριτικών» αισθητήρων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τον ήχο ενός πυροβολισμού, όση πολυκοσμία και θόρυβος και αν υπάρχει σε ένα χώρο.
www.naftemporiki.gr