ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αλλο χρώμα, άλλη... γεύση! Το χρώμα του πιάτου, του ποτηριού ή του φλιτζανιού φαίνεται πως επηρεάζει την «γευσιγνωστική» μας αντίληψη

Λονδίνο 
Το σερβίρισμα ενός γεύματος ή ενός ποτού σε σερβίτσια και ποτήρια διαφορετικών χρωμάτων μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη γεύση του, υποστηρίζουν βρετανοί και ισπανοί επιστήμονες. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Βαλένθια, προσέφεραν σε 57 εθελοντές ζεστή σοκολάτα σε πλαστικά χρωματιστά φλιτζανάκια λευκού, μπεζ, πορτοκαλί ή κόκκινου χρώματος. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν πιει το ρόφημα σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνι είχαν δηλώσει ότι είχε καλύτερη γεύση, συγκριτικά με όσους το είχαν πιει σε κόκκινο ή λευκό φλιτζάνι. Πορτοκαλομπέζ αποχρώσεις της σοκολάτας...

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί κάποια άτομα υποστηρίζουν ότι το τσάι και ο καφές τους έχουν καλύτερη γεύση όταν τα απολαμβάνουν από την αγαπημένη τους κούπα.
Κατά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, η σοκολάτα που είχε σερβιριστεί σε πορτοκαλί και μπεζ φλιτζάνια είχε καλύτερη γεύση, με τα πορτοκαλί να αναδεικνύουν περισσότερο τη γεύση της σοκολάτας και τα μπεζ να ενισχύουν το άρωμα και τη γλυκύτητά της. Αντίθετα, η σοκολάτα των λευκών φλιτζανιών χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη.
Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Sensory Studies». 
Παλαιότερα ευρήματα
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η αλλαγή ενός κοινότυπου πιάτου ή ποτηριού στην περίπτωση ενός γεύματος ή ποτού σε κάτι πιο ιδιαίτερο, φάνηκε να αλλάζει τη γεύση του. Οι επιστήμονες πάντως, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την επιρροή του χρώματος στην αντίληψη της γεύσης.
www.tovima.gr