ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ο χάρτης κοκκινίζει- VIDEO της NASA συμπυκνώνει έναν αιώνα κλιματικής αλλαγής σε 52 δευτερόλεπτα


Νέα Υόρκη
Ο παγκόσμιος χάρτης σταδιακά κοκκινίζει σε νέο animation της NASA για την πορεία της κλιματικής αλλαγής από το 1880 μέχρι σήμερα. Το βίντεο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα νέας ανάλυσης που ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA στη Νέα Υόρκη. Η απεικόνιση δείχνει πόσο απείχε η μέση θερμοκρασία για κάθε έτος από το μέσο όρο των θερμοκρασιών το διάστημα 1951-1980, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό των αποκλίσεων...
Στο δεύτερο μισό του animation, σχεδόν όλα τα έτη εμφανίζουν μέσες θερμοκρασίες πάνω από αυτή τη βάση.

Το 2012, προκύπτει από την ανάλυση, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν 14,6 βαθμοί Κελσίου, συγκριτικά με 14,0 βαθμούς την τριαντακονταετία 1951-1980. Από το 1880, χρονιά που ξεκινά το ιστορικό αρχείο των θερμοκρασιών, η άνοδος της θερμοκρασίας υπολογίζεται στους 0,8 βαθμούς.
 Το animation δείχνει την απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας κάθε έτους από το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 (Πηγή: NASA Goddard Institute for Space Studies)
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι δέκα θερμότερες χρονιές στην τελευταία ανάλυση καταγράφηκαν από το 1998 και μετά, ενώ η τελευταία χρονιά που η θερμοκρασία βρισκόταν κάτω από το μέσο όρο του διαστήματος 1951-1980 ήταν το 1978.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη, η οποία με τη σειρά της ήταν πιο θερμή από την προπερασμένη» σχολιάζει ο Γκάβιν Σμιντ, κλιματολόγος της NASA.

Η ερευνητική ομάδα διευκρινίζει επίσης ότι η ανάλυση του Ινστιτούτου Goddard βρίσκεται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις άλλων αναγνωρισμένων οργανισμών, όπως η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας NOAA και το Κέντρο Hadley της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr