ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Αμυντικά λέιζερ σε αεροσκάφη: Πρόγραμμα HELLADS της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου

Μέχρι και για ένα διάστημα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμυντικοί πυργίσκοι με πυροβόλα θεωρούνταν απαραίτητος εξοπλισμός στα μεγαλύτερου μεγέθους πολεμικά αεροσκάφη, όπως τα βομβαρδιστικά. Ωστόσο, η έλευση των αεριωθούμενων και οι εξελίξεις στους κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους σταδιακά κατέστησαν αναποτελεσματικές τις άμυνες τέτοιου είδους, οδηγώντας στην εξάλειψή τους (αν και εξακολουθούν να συναντώνται σε κάποια βομβαρδιστικά παλαιότερων γενεών που χρησιμοποιούνται ακόμα). Παρόλα αυτά, τα αμυντικά πυροβόλα παρεμφερούς φιλοσοφίας φαίνεται πως ενδεχομένως να  επανέλθουν στο προσκήνιο του χώρου της στρατιωτικής τεχνολογίας, μόνο τώρα, αντί για βλήματα θα βάλλουν ακτίνες λέιζερ, προστατεύοντας τα αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) από τεχνολογικά εξελιγμένες απειλές, όπως οι σύγχρονοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι...
Το πρόγραμμα HELLADS της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος (150 kW), διαστάσεων δέκα φορές μικρότερων από ό,τι τα συστήματα αντίστοιχης ισχύος που υπάρχουν σήμερα, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε αεροσκάφη.
Ένας κύκλος εργαστηριακών δοκιμών έχει ολοκληρωθεί ήδη, και το πρόγραμμα είναι στην τελευταία φάση ανάπτυξης, που θα οδηγήσει στην κατασκευή του τελικού συστήματος, ισχύος 150 kW. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο πεδίο βολών πυραύλων Γουάιτ Σαντς, όπου και θα δοκιμαστεί (εκτιμάται το 2014) εναντίον ρουκετών, όλμων, αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά και επιγείων στόχων για επιθετικές αποστολές.
Πέρα από την επιστημονική φαντασία, που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει το λέιζερ ως «σήμα κατατεθέν»,  οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης όπλων λέιζερ από παλιά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» (Star Wars) του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, που είχε προκαλέσει πανικό στην τότε Σοβιετική Ένωση.
Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα (SDI-Strategic Defense Initiative- αφορούσε την ανάπτυξη δορυφόρων και επίγειων βάσεων με όπλα λέηζερ για την καταστροφή των σοβιετικών διηπειρωτικών πυραύλων) θεωρείται πλέον πως στην ουσία αποτέλεσε μία μεγάλη «μπλόφα» των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1980, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και η Boeing ασχολήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την όλη ιδέα και στον 21ο αιώνα, με το Boeing YAL-1 Airborne Laser Testbed. Στην ουσία επρόκειτο για ένα μεγάλο λέιζερ σε ένα τροποποιημένο 747, με σκοπό την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων.
Επίσης, ένα άλλο σύστημα στα πρότυπα του HELLADS, το οποίο αναπτύσσει η DARPA σε συνεργασία με την Lockheed Martin είναι το Aero-Adaptive/ Aero-Optic Beam Control, το οποίο στην ουσία θα είναι ένας πυργίσκος με λέιζερ για την εξουδετέρωση πυραυλικών απειλών προς το αεροσκάφος, από όποια κατεύθυνση και αν προέρχονται.
www.naftemporiki.gr