ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς πριν από 1 εκατ. χρόνια


Νότια Αφρική
Ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική, δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας πιθανώς χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ζεσταθούν και να μαγειρεύουν ήδη πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, δηλαδή περίπου 300.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Μάικλ Τζέιζαν του καναδικού πανεπιστημίου του Τορόντο και τον αρχαιολόγο Φρανσέσκο Μπέρνα του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «Nature»...
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικροσκοπικά καλοδιατηρημένα ίχνη στάχτης μήκους λίγων χιλιοστών έως λίγων εκατοστών, από κλαδιά, φύλλα και χόρτα, μαζί με οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, στο μεγάλο σπήλαιο Γουόντεργουερκ, στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι, σε ένα γεωλογικό στρώμα ηλικίας περίπου ενός εκατ. ετών και σε βάθος 30 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου, γεγονός που καθιστά μάλλον απίθανα τα φυσικά αίτια της φωτιάς.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πολύ πριν τον Homo Sapiens, o Homo Erectus (που εμφανίστηκε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια και θεωρείται ο πιθανότερος κάτοικος του νοτιοαφρικανικού σπηλαίου) χρησιμοποιούσε τη φωτιά στην καθημερινή ζωή του. Ο έλεγχος της φωτιάς από τον άνθρωπο υπήρξε μείζον γεγονός και ορόσημο στην εξέλιξή του, γιατί τόσο το μαγείρεμα της τροφής του, όσο και η κοινωνική συναναστροφή γύρω από τη φωτιά, άνοιξαν νέους δρόμους στον εγκέφαλό του και στον πολιτισμό του.
Επί εκατομμύρια χρόνια οι πρόγονοι των ανθρώπων στην Αφρική έτρωγαν ωμό κρέας και ωμά φυτά, κρύωναν πολύ ιδίως το χειμώνα, ενώ έπρεπε να κοιμούνται στο σκοτάδι υπό το φόβο της επιδρομής των άγριων ζώων. Όλα αυτά άλλαξαν με την χειραγώγηση της φωτιάς. Σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρίτσαρντ Ράγκαμ, το μαγείρεμα των τροφών ήταν αυτό που οριστικά διαχώρισε την εξέλιξη των ανθρώπων από εκείνη των γοριλών και των χιμπατζήδων. Οι άνθρωποι μπορούσαν να χωνεύουν πιο εύκολα την τροφή τους και να τροφοδοτούν με μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας τον ενεργοβόρο εγκέφαλό τους, ο οποίος μεγάλωσε σταδιακά και έτσι άρχισε να κάνει διαδοχικά άλματα προόδου.
Τα αρχαία ίχνη φωτιάς έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει αντιμαχίες μεταξύ των επιστημόνων, επειδή έχει αποδειχτεί δύσκολο να διακρίνουν ανάμεσα στις φωτιές που είχαν ξεσπάσει με φυσικό τρόπο (π.χ. λόγω πτώσης κεραυνού), από αυτές που είχαν ανάψει οι ίδιοι οι άνθρωποι. Έως τώρα τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς είχαν εντοπιστεί στο Ισραήλ και χρονολογούνται πριν από 790.000 χρόνια περίπου, όμως η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι εκτεθειμένη (όχι σπήλαιο) κι έτσι η φωτιά μπορεί να είχε φυσική προέλευση. Οι αρχαιότερες -ευρέως αποδεκτές από τους επιστήμονες- ενδείξεις για φωτιά που χρησιμοποιήθηκε σε μαγείρεμα, χρονολογούνται πριν από 400.000 χρόνια.
Αυτή τη φορά οι ερευνητές αξιοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης των απομειναριών της φωτιάς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως υπήρξε ανθρώπινο δημιούργημα ήδη πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, κάτι που ως τώρα εθεωρείτο αδύνατο. Αν και τα νέα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία του Ράγκαμ για την κρίσιμη εξελικτική σημασία της φωτιάς και του μαγειρέματος, και αυτή φορά υπάρχουν αμφισβητήσεις για αυτό τον ισχυρισμό από άλλους σκεπτικιστές επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν ήδη περισσότερες αποδείξεις. Κυρίως επιμένουν ότι πρέπει να βρεθούν εξίσου αρχαίες εστίες φωτιάς κατασκευασμένες από ανθρώπους (δεν έχουν ακόμα βρεθεί) και όχι απλώς στάχτες.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ