ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Φούσκες μηδενικής βαρύτητας

Λονδίνο 
Μπορεί τα παιχνίδια με φυσαλίδες να διασκεδάζουν τα μικρά παιδιά στη Γη όταν όμως τα παιχνίδια με τις φυσαλίδες γίνονται στο Διάστημα αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Ενας αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS) «παίζει» με τις φυσαλίδες δημιουργώντας εντυπωσιακά φαινόμενα. Δείτε το video...

Παίζοντας με τη βαρύτητα
Πίσω από τα διαστημικά παιχνίδια με τις φυσαλίδες βρίσκεται ο Ντον Πετίτ ο οποίος επισκέπτεται για τέταρτη φορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο αστροναύτης ήταν για πρώτη φορά μέλος του πληρώματος του Σταθμού το 2002, επέστρεψε το 2003 και ξανά το 2008. Τώρα είναι μέλος της αποστολής «Expedition 30»..
Ο Πετίτ στον ελεύθερο χρόνο του συνηθίζει να «στήνει» διάφορα παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που επικρατούν στον ISS. Ολα αυτά τα παιχνίδια τα καταγράφει σε βίντεο τα οποία δείχνουν τη συμπεριφορά αντικειμένων, υγρών και άλλων στοιχείων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ορισμένα από αυτά τα βίντεο, όπως ένα όπου ο Πετίτ προσπαθεί να πιεί καφέ («Zero G Coffee Cup»), έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στον κυβερνοχώρο.
Αυτή τη φορά ο Πετίτ αποφάσισε να περάσει τον χρόνο του εγχέοντας φυσαλίδες μέσα σε… φυσαλίδες. Καταφέρνει επίσης να «κλείσει» μέσα σε μια φυσαλίδα ένα αναβράζον δισκίο το οποίο διαλύεται στο εσωτερικό της χωρίς αυτή να σπάσει.
Τα πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα των παιχνιδιών-πειραμάτων παρουσιάζονται στο σχετικό βίντεο που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον.



 www.tovima.gr