Λονδίνο
Στις 24 Απριλίου το τηλεσκόπιο Hubble συμπληρώνει 22 χρόνια ζωής και η
NASA ξεκίνησε τις εορταστικές εκδηλώσεις δίνοντας στη δημοσιότητα μια
εντυπωσιακή φωτογραφία από το νεφέλωμα της Ταραντούλας. Πρόκειται για
μια σύνθεση 30 εικόνων που τράβηξε τον περασμένο Οκτώβριο το διαστημικό
τηλεσκόπιο από το νεφέλωμα που αποτελεί ένα από μεγαλύτερα εργοστάσια
παραγωγής άστρων στην γαλαξιακή μας γειτονιά. Πιο συγκεκριμένα η
φωτογραφία απεικονίζει την καρδιά του νεφελώματος, την περιοχή 30
Δοράδος όπου γεννιούνται συνεχώς νέα πολύ μεγάλα άστρα...
Το νεφέλωμα της Ταραντούλας βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 170 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας-δορυφόρος του δικού μας.
Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός. Χρωστά το όνομά του στο γεγονός ότι οι επιστήμονες που το βάφτισαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του θυμίζουν (πολύ αμυδρά είναι η αλήθεια) τη γνωστή αράχνη.
Το νεφέλωμα αποτελεί ένα γιγάντιο κοσμικό μαιευτήριο μέσα στο οποίο γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα. Είναι δε τόσο λαμπρό που οι ειδικοί λένε πως αν ήταν κοντά μας σε απόσταση ίση με αυτή του νεφελώματος του Ωρίωνα, θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα.
Η καρδιά της Ταραντούλας
Η περιοχή 30 Δοράδος είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η πιο γόνιμη αλλά και λαμπρή περιοχή όχι μόνο στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος αλλά σε ολόκληρο το γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας. Δεν εντυπωσιάζει όμως μόνο ο αριθμός αλλά και το μέγεθος των άστρων που «γεννά» η συγκεκριμένη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα από αυτά έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Τα γιγάντια άστρα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το μέγεθός τους οδηγεί γρήγορα ένα ποσοστό από αυτά στο θάνατο με εκρήξεις σουπερνόβα.
www.tovima.gr