ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το Voyager 1 βγαίνει από τη... γειτονιά μας σε λίγους μήνες, εγκαταλείποντας το ηλιακό μας σύστημα

Λονδίνο 
Η NASA ανακοίνωσε ότι το Voyager 1 που ταξιδεύει στο Διάστημα εδώ και 35 χρόνια είναι έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα και να βγει εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τη NASA το σκάφος θα βγει από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος σε λίγους μήνες και θα εισέλθει στον λεγόμενο διαστρικό χώρο στον οποίο δεν έχει βρεθεί ποτέ κάποιο γήινο σκάφος. Το Voyager 1 εκτοξεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 17 δισ. χλμ από τον Ηλιο πετώντας μέσα σε μια μαγνητική «θάλασσα», μια περιοχή φορτισμένων σωματιδίων που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προέρχονται από τον Ηλιο. Ετσι, «τεχνικά» τουλάχιστον, το σκάφος βρίσκεται ακόμη εντός του Ηλιακού Συστήματος. Σύμφωνα με τους επιτελείς της NASA το Voyager 1 σε λίγους μήνες θα περάσει αυτή την κοσμική «θάλασσα» και θα βρεθεί σε μια πλήρως αχαρτογράφητη περιοχή...
Οι υπεύθυνοι της αποστολής υπολογίζουν ότι το σκάφος έχει ακόμη διαθέσιμη ενέργεια για να συνεχίσει την πορεία του μέχρι το 2020. Ετσι ευελπιστούν ότι το Voyager 1 θα μας αποκαλύψει στοιχεία για το τι υπάρχει έξω από τη διαστημική μας γειτονιά.

Το Voyager 2

Ο «αδελφός» του Voyager 1, το Voyager 2, εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 1977 (λίγες ημέρες νωρίτερα δηλαδή από τον στενό «συγγενή» του), αλλά έμεινε πίσω στον διαστημικό... μαραθώνιο που πραγματοποιούν τα δύο σκάφη. Αυτή τη στιγμή το Voyager 2 βρίσκεται περίπου 2 δισ. χλμ πίσω από το Voyager 1.

Αρχικός στόχος της όλης αποστολής ήταν η εξερεύνηση του Δία, του Κρόνου και του Ουρανού, έργο που ολοκληρώθηκε το 1989. Προς έκπληξη των επιστημόνων, τα δύο σκάφη όχι μόνο συνέχισαν απρόσκοπτα την πορεία τους, αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ να στέλνουν πληροφορίες και δεδομένα παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.
www.tovima.gr