ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ενα διαφορετικό συγκρότημα τραγουδά το «Come Together»των Beatles


Τέσσερα ρομπότ, ονόματι Hubo, είναι σε θέση να περπατούν, να χορεύουν, να παίζουν μουσικά όργανα, ακόμη και να τραγουδούν με τη βοήθεια ενός φωνητικού συνθεσάιζερ. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους ήταν η διασκευή του γνωστού τραγουδιού των Beatles «Come Together» και το video clip έχει ήδη κάνει θραύση στο YouTube. Το συγκρότημα ονομάζεται «Hubos» και αποτελείται από τέσσερα ρομπότ. Ένα παίζει ντραμς, ενώ τα υπόλοιπα παίζουν τα «Hubophones», τα οποία αποτελούν ειδικά όργανα κατασκευασμένα από μεγάλους σωλήνες και έχουν σχεδιαστεί από τον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Drexel, Matthew Prockup. Οι στίχοι των τραγουδιών παρουσιάζονται στο κεφάλι του «τραγουδιστή»...



Τα Hubo σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Κορέας (KAIST). Το Ινστιτούτο είχε παρουσιάσει στο παρελθόν ανάλογα ρομπότ, τα οποία διέθεταν ανθρώπινο κεφάλι, ακόμα και εκείνο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.



Ωστόσο, το τραγούδι των Beatles είχε προγραμματιστεί εξ ολοκλήρου από τους Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Drexel, οι οποία μάλιστα τα προγραμμάτισαν και να περπατούν, να τρέχουν, να χορεύουν, ακόμη και να χοροπηδούν.
www.zougla.gr