ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι δεινόσαυροι ζούσαν σε ένα περιβάλλον που... φλεγόταν

Το Τζουράσικ Πάρκ ήταν ...φλεγόμενο

Λονδίνο 

Μια διαφορετική εικόνα για την εποχή των δεινοσαύρων παρουσιάζει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, οι δεινόσαυροι δεν ζούσαν στο ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που βλέπουμε σε ταινίες και ντοκυμαντέρ και στο οποίο πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί ότι διαβίωναν στα περίπου 80 εκατομμύρια έτη της «βασιλείας» τους στη Γη. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι δεινόσαυροι ζούσαν μόνιμα εν μέσω μεγάλων πυρκαγιών που ξεσπούσαν συνεχώς στον πλανήτη...
Κεραυνοί και οξυγόνο
Ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία αποφάσισε να αναζητήσει τα ίχνη της δραστηριότητας της φωτιάς κατά την Κρητιδική περίοδο η οποία σημαδεύτηκε από την εμφάνιση, κυριαρχία αλλά και εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Μελετώντας απολιθώματα φυτών και ειδικά εκείνων που εμφανίζονταν «καρβουνιασμένα», οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι καθ'όλη τη διάρκεια της επικράτησης των δεινοσαύρων στη Γη ξεσπούσαν συνεχώς πολύ μεγάλες πυρκαγιές.
Οπως εκτιμούν, «ένοχος» για τη συνεχή εκδήλωση πυρκαγιών ήταν ο συνδυασμός των κεραυνών και των υψηλότερων εκείνη την εποχή επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα σε σύγκριση με σήμερα. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται ότι παρήγαγε συνεχείς και πολύ μεγάλης έντασης πυρκαγιές.
Τα αποτελέσματα και τα ερωτηματικά
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά την Κρητιδική περίοδο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τη σημερινή και πιθανώς σε όλη τη διάρκεια της ο πλανήτης βίωνε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε λάβει υπόψη του τις επιπτώσεις που είχαν οι πυρκαγιές στο φυσικό περιβάλλον. Δεν κατέστρεφαν μόνο τη χλωρίδα αλλά προκαλούσαν επίσης διαβρώσεις στο έδαφος οι οποίες διευκόλυναν την πρόκληση μεγάλων πλημμυρών μετά από εκδήλωση καταιγίδων» αναφέρει ο Αντριου Σκοτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Royal Holloway, επικεφαλής της έρευνας.
Ενα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη νέα έρευνα είναι το πώς οι δεινόσαυροι κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να εξελιχθούν επί δεκάδες εκατομμύρια έτη, μέσα σε ένα τόσο «καυτό» περιβάλλον με πυρκαγιές που διαδέχονταν η μια την άλλη.Πού έβρισκαν για παράδειγμα τροφή οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι όταν όλη η χλωρίδα γύρω τους.... φλεγόταν;
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η «ζεστή» μελέτη έκανε την εμφάνιση της λίγες μέρες μετά από μια άλλη που παρουσίαζε μια πιο... υγρή εικόνα του Τζουράσικ Παρκ. Σύμφωνα με την προηγούμενη μελέτη οι δεινόσαυροι ήταν υδρόβια όντα και ζούσαν τον περισσότερο καιρό μέσα σε ρηχές λίμνες. 
ΒΗΜΑ SCIENCE