ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Γαλαξίας με σχήμα διαμαντιού


Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν πολύ ασυνήθιστο και λαμπερό γαλαξία, το σπάνιο σχήμα ορθογωνίου του οποίου μοιάζει εντυπωσιακά με διαμάντι. Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Φινλανδία, που θα δημοσιεύσουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal" και έκαναν ήδη τη σχετική προδημοσίευση στο arxiv.org, ανακάλυψαν τον ορθογώνιο γαλαξία ανάμεσα σε άλλους 250 γαλαξίες, σε απόσταση περίπου 70 εκατ. ετών φωτός από τη Γη...
Στο σύμπαν οι περισσότεροι γαλαξίες, τουλάχιστον από τις μέχρι σήμερα αστρονομικές παρατηρήσεις, έχουν τρία σχήματα: κυκλικού δίσκου με σπειροειδείς βραχίονες (όπως ο δικός μας), ελλειπτικό ή είναι άμορφοι και ακανόνιστου σχήματος.
Όμως ένας ορθογώνιος γαλαξίας, που μοιάζει με κομμένο διαμάντι, είναι ένα σπάνιο θέαμα.
«Είναι από αυτά τα πράγματα που είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφούν τους νόμους της φύσης», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν, Άλιστερ Γκράχαμ.
Ο γαλαξίας ανιχνεύτηκε με το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Σουμπαρού και το τηλεσκόπιο Κεκ, στη Χαβάη.

Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι ο γαλαξίας είναι απίθανο να έχει όντως σχήμα κύβου και πιστεύουν ότι από άλλη οπτική γωνία μπορεί να έχει σχήμα δίσκου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα εξωτερικά όρια του γαλαξία περιστρέφονται με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα που παραπέμπει σε δίσκο.
www.nooz.gr