ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ενα δωμάτιο απόλυτης σιωπής έφτιαξαν αμερικανοί ερευνητές

Παραισθησιογόνος είναι η υπερβολική ησυχία που επικρατεί στο δωμάτιο

Λονδίνο 
Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στον δρόμο η ησυχία να μας φαίνεται πολύτιμη, όμως πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε άραγε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης; Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν μια αίθουσα όπου η ησυχία… σπάει κόκαλα. Το δωμάτιο ηχομόνωσης μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ήσυχος χώρος στον κόσμο. Ωστόσο όσοι έχουν επισκεφθεί το εν λόγω δωμάτιο, ισχυρίζονται ότι τόση ησυχία δεν υποφέρεται για πολλή ώρα...
«Εκκωφαντική» ησυχία
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει αντέξει κάποιος στον «εκκωφαντικά» ήσυχο χώρο ήταν 45 λεπτά. Το μυστικό του κρύβεται στις σφηνοειδείς κατασκευές από υαλόνημα (fiberglass) που καλύπτουν τους τέσσερις τοίχους και είναι ικανές να «καταπίνουν» το 99,9% του ήχου.
«Όταν υπάρχει τόση ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας Στήβεν Όρφιλντ.
«Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος» περιγράφει ο ίδιος.
Κάτι τέτοιο, προσθέτει, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται μέσα στο «στεγνό» από ήχο δωμάτιο.
«Το πώς προσανατολιζόμαστε, βασίζεται εν μέρει στους ήχους που ακούμε γύρω μας, π.χ. στον δρόμο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν υπάρχει καμία νύξη σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα για μισή ώρα, τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός» υπογραμμίζει.
Δωμάτιο δοκιμών
Σύμφωνα με την εταιρεία, το δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξουν ή να μετρήσουν τον θόρυβο τον προϊόντων τους. Η NASA από την πλευρά της στο πλαίσιο δοκιμής, τοποθέτησε στον χώρο μια δεξαμενή με νερό και άφησε τους αστροναύτες της να επιπλέουν για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου φτάσουν σε σημείο παραισθήσεων. Στόχος ήταν να δουν πόσο καλά θα μπορούσαν οι αστροναύτες να διαχειριστούν κάτι τέτοιο.
Ο Όρφιλντ εξηγεί ότι το Διάστημα μοιάζει με έναν γιγάντιο «χώρο» με πλήρη απουσία ήχου. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό οι αστροναύτες να μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν.
Και η γνωστή εταιρεία Harley-Davidson χρησιμοποίησε το δωμάτιο προκειμένου να μειώσει τον ήχο των θρυλικών μηχανών της, χωρίς όμως να αφαιρέσει την χαρακτηριστική ηχητική τους κληρονομιά.
ΒΗΜΑ SCIENCE