ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τατουάζ...δοντιού εναντίον λοιμώξεων

Ένα τατουάζ στα ...δόντια μπορεί να αποτελέσει ΄΄συναγερμό΄΄ ύπαρξης μικροβιακών λοιμώξεων στον οργανισμό
 
Ουάσινγκτον 
Ενας μικροσκοπικός υπέρλεπτος αισθητήρας ο οποίος τοποθετείται ως… τατουάζ επάνω στα δόντια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό «συναγερμό» ανίχνευσης λοιμώξεων. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Πρίνστον που βρίσκονται πίσω από το νέο τεχνολογικό επίτευγμα. Ο αισθητήρας που είναι φτιαγμένος από γραφένιο, το hi-tech υλικό που αποτελείται ουσιαστικώς από ένα φύλλο άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου, μπορεί να ανιχνεύσει βακτήρια και να μεταδώσει τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οργανισμού στους γιατρούς του κάθε ασθενούς. Η επιφάνεια του γραφένιου είναι πολύ κολλώδης και άκρως ευαίσθητη. Επάνω σε αυτήν την επιφάνεια «εμφυτεύονται» προσεκτικά δομημένα πεπτίδια (αλληλουχίες αμινοξέων) τα οποία και αναγνωρίζουν τους βακτηριακούς «εχθρούς» του οργανισμού...
Πείραμα με δόντια αγελάδας
Σε πειράματα που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα, ο αισθητήρας τοποθετήθηκε επάνω στο δόντι μιας αγελάδας. Ενας φοιτητής εξέπνευσε επάνω στον αισθητήρα και εκείνος «έπιασε στον αέρα» ίχνη βακτηρίων στην αναπνοή του.
Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Μάικλ ΜακΑλπάιν πιστεύει ότι αυτού του είδους οι αισθητήρες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης προκειμένου να φαίνεται γρήγορα εάν ένα τραύμα έχει μολυνθεί ή ακόμη και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα οι οποίοι είναι άκρως ευάλωτοι στα βακτήρια. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση ώστε να λάβει έγκριση για κυκλοφορία της hi-tech συσκευής.
 ΒΗΜΑ SCIENCE