ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα πιράνχας παράγουν ήχους για να επικοινωνήσουν

Λονδίνο
Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο που διαπίστωσαν ότι τα πιράνχας, παράγουν διαφόρους ήχους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε διαφορετικό τύπο επικοινωνίας και όλοι αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Ετσι, ενώ τα μικρά αυτά ψάρια έχουν τη φήμη ότι μόνο δαγκώνουν, τελικά φαίνεται ότι κυρίως «γαβγίζουν». Οι ερευνητές τοποθέτησαν υδρόφωνα σε δεξαμενές όπου υπήρχαν πιράνχας ενώ παράλληλα κινηματογραφούσαν τις κινήσεις τους ώστε να συνδέσουν ήχους και συμπεριφορές. Ξεχώρισαν τρεις διαφορετικούς ήχους...
Ο πρώτος είναι ένας ήχος τον οποίο οι ερευνητές παρομοιάζουν με γάβγισμα και τον χρησιμοποιεί ένα πιράνχα για να δηλώσει έντονα την παρουσία του απέναντι σε κάποιο άλλο, ανταγωνιστικό. Ένα πιράνχα έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιο άλλο και ανταλλάσσουν αυτά τα «γαβγίσματα» χωρίς να ξεκινάει καβγάς.
Οι άλλοι δύο ήχοι μοιάζουν με ήχο τυμπάνου ή κάποιου κρουστού οργάνου και τα πιράνχας τους παράγουν όταν κυνηγά το ένα το άλλο ή όταν έρχονται σε αντιπαράθεση και δαγκώνει το ένα το άλλο, συμπεριφορές που αναπτύσσονται στην παρουσία τροφής. Όι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι τις περισσότερες ώρες τα πιράνχας κολυμπούν ήρεμα και βουβά χωρίς να εκδηλώνονται αντιπαλότητες.
Τα «ηχητικά» όργανα
Όπως και στα περισσότερα ψάρια που παράγουν θορύβους έτσι και τα πιράνχας το καταφέρνουν μέσω δονήσεων των κύστεων που τους επιτρέπουν να κολυμπούν. Πρόκειται για όργανα που είναι γεμάτα με αέρια τα οποία προσφέρουν στα ψάρια πλευστότητα.
«Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη σχέση των ήχων που παράγουν τα ψάρια με τις συμπεριφορές που αναπτύσσουν θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους ψαράδες. Θα γνωρίζoυμε πότε είναι καλή στιγμή για να ξεκινήσει το ψάρεμα» αναφέρει ο Ερίκ Παρμεντιέ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λιέγης, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Experimental Biology.
ΒΗΜΑ SCIENCE