ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Καναδός επιστήμονας χαρτογράφησε την τεχνολογική δραστηριότητα στην Γη

Λονδίνο
Μετά από 13 χρόνια προσπάθειας Καναδός ανθρωπολόγος Φέλιξ Φάραντ χαρτογράφησε το τεχνολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου στη Γη. Δημιούργησε εντυπωσιακά διαγράμματα στα οποία καταγράφεται η συγκέντρωση και διανομή της τεχνολογικής δραστηριότητας πάνω στον πλανήτη. Ο Φέλιξ Φάραντ που ειδικεύεται στην εθνογεωγραφία αφιέρωσε 13 χρόνια στην προσπάθειά του να χαρτογραφήσει την ανθρώπινη τεχνολογική δραστηριότητα. Τελικά έφτιαξε 13 εντυπωσιακά διαγράμματα στα οποία καταγράφεται το πώς η σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα διανέμεται στον πλανήτη. Γίνεται καταγραφή των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, της αεροπορικής δραστηριότητας ακόμη και οι υποθαλάσσιες καλωδιώσεις μέσα από τις οποίες λειτουργεί ο σύγχρονος πολιτισμός...
Ο Φάραντ συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες καταγραφής γεωδιαστημικών, ατμοσφαιρικών και άλλων σχετικών δεδομένων της Γης για να καταγράψει τον «τεχνολογικό εποικισμό» του πλανήτη όπως τον ονομάζει ο ίδιος.
Για να απεικονίσει το έργο του αποφάσισε να δημιουργήσει χάρτες και διαγράμματα στα οποία οι «τεχνολογικές αποικίες» του ανθρώπου απεικονίζονται κατά τη διάρκεια της νύκτας όπου εμφανίζονται εντυπωσιακά φωτεινές. Στους χάρτες και τα διαγράμματα καταγράφονται ακόμη και οι υποθαλάσσιες καλωδιώσεις.
Η αεροπορική κίνηση ανάμεσα στην Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Διακρίνονται οι συνδέσεις ανάμεσα στα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο όπως το Χιθροου στο Λονδίνο, τo JFK στην Νέα Υόρκη, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κ.α.
Οι αεροδιάδρομοι τους οποίους χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα που κινούνται στις περιοχές της Ευρασίας όπως φαίνονται το βράδυ.

ΒΗΜΑ SCIENCE