ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Θραύσματα του γερμανικού δορυφόρου ROSAT θα πέσουν στη Γη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν γερμανοί επιστήμονες, καθώς κομμάτια ενός άχρηστου, πλέον, δορυφόρου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα και αναμένεται να συγκρουστούν με τη Γη αυτή την Παρασκευή. Όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, η επικοινωνία με τον δορυφόρο ROSAT έχει χαθεί, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό του σημείου πρόσκρουσης. Ο εν λόγω γερμανικός δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 1990 και περιστρεφόταν γύρω από τη Γη μέσα σε 90 λεπτά. Χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη του διαστήματος και με τη βοήθεια ενός φωτογραφικού τηλεσκοπίου προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες, τα αστέρια νετρονίων και για μια πρωτοποριακή έρευνα με ακτίνες Χ...
Ωστόσο, το 1999 αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του και τώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θραύσματα θα φτάσουν στη Γη κάποια στιγμή- από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα.
Τα περισσότερα θα καούν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, αλλά τουλάχιστον 30 θραύσματα συνολικού βάρους 1,87 τόνων θα προσκρούσουν στο έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Κέντρου, Αντρέα Σουτζ, δήλωσε ότι ο δορυφόρος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με τρομακτική ταχύτητα και πως οι πιθανότητες ένα θραύσμα του ROSAT να πέσει πάνω σε άνθρωπο είναι 1 στις 2000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ένας ακόμα δορυφόρος, αυτή τη φορά της NASA, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τα λεγόμενα «διαστημικά σκουπίδια».
The Washington Post , www.nooz.gr