ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ισχυροί μετασεισμοί άνω των 8 βαθμών στην Ινδονησία, κίνδυνος για τσουνάμι στη Σουμάτρα

Τζακάρτα, Ινδονησία
Τουλάχιστον δύο ισχυροί μετασεισμοί άνω των οκτώ βαθμών σημειώθηκαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, λίγες ώρες μετά τη δόνηση των 8,7 βαθμών που έσπειρε πανικό και φόβους για μια επανάληψη του εφιάλτη του 2004. Η προειδοποίηση για τσουνάμι παραμένει σε ισχύ· περιοχές της ινδονησιακής Σουμάτρα διατρέχουν κίνδυνο, αλλά δεν αναμένεται καταστροφή στον υπόλοιπο Ινδικό Ωκεανό, βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων του αμερικανικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας αναφέρει ότι καταγράφει άνοδο της στάθμης της θάλασσας στη δυτική και βόρεια Ατσέχ έως και 80 εκατοστά. Ο πρώτος μετασεισμός ήταν μεγέθους 8,6 βαθμών με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων και ο δεύτερος 8,2 βαθμών, βάσει ανακοίνωσης του Γεωφυσικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού παρέτεινε ακολούθως την προειδοποίηση για τσουνάμι...
Στην ίδια επαρχία της Ινδονησίας, οκτώ χρόνια πριν, είχε σημειωθεί η μεγάλη καταστροφή. Η ένταση της πρώτης σεισμικής δόνησης -έγινε αισθητή μέχρι τη Σιγκαπούρη και την Ινδία- δημιούργησε φόβους για επανάληψη του εφιάλτη του 2004.


Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό και σήμανε συναγερμός σε 28 χώρες. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές της Ατσέχ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με κάθε μέσο.
Οι ακτές της Ταϊλάνδης εκκενώθηκαν και ανεστάλη η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στα νησιά Πουκέτ.
Δύο ώρες μετά το σεισμό οι φόβοι άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι για μεγάλο τσουνάμι, βάσει ανακοινώσεων του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Τα κύματα που έχουν σχηματίστηκαν και κατευθύνονταν στην επαρχία Ατσέχ ήταν ύψους 17 εκατοστών.

Ο Ινδονήσιος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο δήλωνε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, όμως πριν ολοκληρώσει τα λόγια του σημειώθηκαν οι μετασεισμοί, σχεδόν του ίδιου μεγέθους και σε λιγότερο βάθος από την αρχική δόνηση, και οι σκηνές πανικού επαναλήφθηκαν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters το νερό της θάλασσας κοντά στο επίκεντρο του πρώτου μετασεισμού έχει υποχωρήσει περίπου 10 μέτρα.

Γερμανοί ειδικοί που βοήθησαν στην εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στην Ινδονησία ανέφεραν ότι ο σημερινός σεισμός ήταν οριζόντιος και όχι κάθετος, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί τσουνάμι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσέχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσέχ της Σουμάτρας. Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε συγκεκριμένα για την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, αλλά και σε περιοχές της Ινδίας.
Newsroom ΔΟΛ