ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Νέα δεδομένα για τις πολικές αρκούδες

Οι πολικές αρκούδες ως ξεχωριστό είδος είναι πολύ παλαιότερες και δεν κατάγονται από τις συγγενικές καφέ αρκούδες, αντίθετα απ΄ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά φωτίζει γενετικά την εξελικτική προέλευση αυτών των εμβληματικών ζώων του Αρκτικού Βορρά. Γερμανοί, Αμερικανοί, Σουηδοί και Ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χάιλερ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τη Βιοποικιλότητα και το Κλίμα στη Φρανκφούρτη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», έκαναν εξονυχιστικές γενετικές αναλύσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολικές αρκούδες διαχωρίστηκαν από τις καφέ αρκούδες στο μακρινό παρελθόν, πριν από περίπου 600.000 χρόνια...

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν ότι η πολική αρκούδα - που πλέον ανήκει στα επαπειλούμενα είδη εξαιτίας της τήξης των αρκτικών πάγων, του κυνηγιού και της περιβαλλοντικής μόλυνσης - δεν είχε εξελικτική ηλικία μεγαλύτερη των 150.000 ετών και ότι προερχόταν από την καφέ αρκούδα.

Οι επιστήμονες τώρα όμως συνειδητοποιούν ότι οι πολικές αρκούδες έχουν μία πολύ μακρύτερη εξελικτική ιστορία και κατανοούν ότι το ζώο αυτό πρέπει να έχει και στο παρελθόν φθάσει κοντά στον κίνδυνο εξαφάνισης, όταν το κλίμα θα ήταν ξανά πιο ζεστό πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα πυρηνικού DNA (κληρονομείται και από τους δύο γονείς) άνω των 40 καφέ, μαύρων και πολικών αρκούδων, ενώ οι προηγούμενες γενετικές μελέτες είχαν βασιστεί μόνο σε μιτοχονδριακό DNA (ένα μέρος του γενετικού υλικού που κληρονομείται μόνο μέσω των μητέρων).

Η πιο ευρεία γενετική ανάλυση, αυτήν τη φορά, έδειξε ότι οι πολικές αρκούδες εμφανίστηκαν στα μέσα της Πλειστόκαινης εποχής, πριν από 600.000 χρόνια, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν φθάσει στο ναδίρ, γεγονός που, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, «πυροδότησε», από έναν προϋπάρχοντα κοινό πρόγονο, τον διαχωρισμό των πολικών από τις καφέ αρκούδες.

Στη συνέχεια, οι πολικές είχαν όλο τον χρόνο στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν στις δύσκολες αρκτικές συνθήκες, επιβιώνοντας από διαδοχικές φάσεις ανόδου και πτώσης της θερμοκρασίας όλα αυτά τα χρόνια.

Η σημερινή έλλειψη γενετικής ποικιλίας στις πολικές αρκούδες δείχνει ότι, λόγω των κατά καιρούς κλιματικών αλλαγών και των μεγάλων αλλαγών στο αρκτικό περιβάλλον, το είδος τους μειώθηκε δραματικά κάποιες εποχές.

Οι πολικές αρκούδες ζούνε όλη τη ζωή τους στις θάλασσες και τους πάγους του αρκτικού βορρά. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 20.000 έως 25.000. Οι πολικές αρκούδες, εκτός από το χρώμα, έχουν αρκετές ακόμα διαφορές από τις καφέ, όπως στο μέγεθος, το είδος της γούνας, τη μορφολογία των δοντιών και τη συμπεριφορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
, www.nooz.gr