ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

«Ωκεανοί» κάτω από την άνυδρη Αφρική


Λονδίνο

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική εκτιμάται ότι υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου νερού. Κι όμως, λίγες δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια τους, το νερό του υδροφόρου ορίζοντα θα ήταν αρκετό για να μετατρέψει τη Σαχάρα σε ρηχή θάλασσα. Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Αφρικής, ακόμα και κάτω από τη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες. Τώρα, όμως, ερευνητική ομάδα στη Βρετανία παρουσιάζει τον πρώτο χάρτη των υπόγειων υδάτων σε όλη την έκταση της ηπείρου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν πόροι που θα διευκόλυναν την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής...
Εκατό φορές το νερό της επιφάνειας
Ο συνολικός όγκος του νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Αφρικής υπολογίζεται ότι είναι 100 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το σύνολο των ποταμών και των λιμνών της ηπείρου.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα υπόγεια αποθέματα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μικρές κοινότητες σε κάποιες περιοχές, όπου χειροκίνητες αντλίες θα παρέχουν έως και 5 λίτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Επισημαίνουν όμως ότι τα αποθέματα δεν μπορούν να αντληθούν με μεγάλες υποδομές γεωτρήσεων -αυτό θα εξαντλούσε σύντομα τους υδροφόρους ορίζοντες, θα εξαφάνιζε υπάρχουσες οάσεις στην επιφάνεια και θα δημιουργούσε κίνδυνο εισβολής αλμυρού νερού.

«Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα αποθέματα υπόγειων υδάτων βρίσκονται στη βόρεια Αφρική, ειδικά στις μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες της Λιβύης, της Αλγερίας και του Τσαντ» αναφέρει η Χέλεν Μπόνσορ της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας BGS. «Ο όγκος των αποθεμάτων σε αυτές τις λεκάνες αντιστοιχεί σε ένα στρώμα νερού πάχους 75 μέτρων σε όλη την επιφάνειά τους. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα» επισημαίνει.
 Δεδομένα από πολλές μελέτες

Η ερευνητική ομάδα στην BGS και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου βασίστηκε σε υδρολογικούς χάρτες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε 250 προηγούμενες μελέτες για τα υπόγεια ύδατα σε διάφορες περιοχές.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα αποθέματα υπόγειων υδάτων είναι μεγαλύτερα στη Βόρεια Αφρική και μικρότερα στις υποσαχάριες περιοχές, οι οποίες γενικά είναι και οι φτωχότερες.

Ακόμα και σε αυτές όμως τις περιοχές, «η εργασία μας δείχνει ότι, με προσεκτική έρευνα και κατασκευή, υπάρχουν αρκετά υπόγεια ύδατα για να προσφέρουν μια μικρή παροχή νερού για ύδρευση και άρδευση σε επίπεδο κοινότητας» λέει ο Δρ Άλαν Μακ Ντόναλντ της BGS, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Ακόμα και οι μικρές χειροκίνητες αντλίες θα βοηθούσαν σημαντικά στην προσαρμογή του πληθυσμού στις συνθήκες ενός θερμότερου κόσμου, όχι όμως σε επίπεδο ολόκληρων χωρών.

Μπορεί λοιπόν τα υπόγεια ύδατα να μην επαρκούν για να πρασινίσουν ολόκληρη την Αφρική, σίγουρα όμως έχουν αξία σε μια ήπειρο όπου μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης γης αρδεύεται αποτελεσματικά.

www.tovima.gr