ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μυστηριώδης ιός πλήττει πολικές αρκούδες και φώκιες στην Αλάσκα


Τα συμπτώματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που σκότωσε δεκάδες φώκιες και προσέβαλε θαλάσσιους ίππους, ανοιχτά των ακτών της Αλάσκα, παρουσιάζονται τώρα στις πολικές αρκούδες. Οι ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν γιατί και οι αρκούδες χάνουν το τρίχωμά τους και καλούν το κοινό να αποφεύγει κάθε επαφή με τα ζώα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επιστήμονες εξέτασαν 33 πολικές αρκούδες στη Θάλασσα Μποφόρ, ανοιχτά της πόλης Μπάροου, στη βόρεια Αλάσκα. Σε εννέα από αυτές διαπιστώθηκε αλωπεκία, ενώ στο δέρμα τους υπήρχαν πληγές παρόμοιες με εκείνες που έφεραν οι νεκρές φώκιες και οι θαλάσσιοι ίπποι. «Κατά τα λοιπά, τα ζώα ήταν υγιή στην όψη και στη συμπεριφορά», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το USGS...
Πέρυσι το καλοκαίρι, περίπου 60 φώκιες είχαν βρεθεί νεκρές και άλλες 75 παρουσίαζαν συμπτώματα άγνωστης ασθένειας. Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα ακόμη και για ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα, όμως τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ελλείψει μιας πειστικής εξήγησης, έκαναν λόγο για «ασυνήθιστο περιστατικό θνησιμότητας».
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι πολικών αρκούδων. Και ενώ αυτές δεν είναι οι πρώτες αρκούδες με αλωπεκία, η καταγραφή τόσων περιστατικών δεν θεωρείται σύμπτωση. Οι ερευνητές έχουν συλλέξει δείγματα, όμως ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα αίτια των συμπτωμάτων.
«Τα δεδομένα μας καταδεικνύουν ότι πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτοφανές», λέει ο βιολόγος του USGS Τόνι Ντεγκάντζι, εξηγώντας ότι και την περίοδο 1998-1999, η ομάδα του εντόπισε δέκα πολικές αρκούδες με παρόμοια συμπτώματα. Τώρα ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική. «Κάναμε βιοψίες το '99 και δεν μπορέσαμε να βρούμε τα αίτια της απώλεια τριχώματος», παραδέχεται ο Ντεγκάντζι. «Τώρα όμως υπάρχει παράλληλα το ζήτημα με τους ανεξήγητους θανάτους φωκιών. Πρόκειται για σύμπτωση ή υπάρχει κάποια σχέση; Δεν το γνωρίζουμε.»
Στην ανακοίνωσή του, το USGS καλεί τους πολίτες να μην καταναλώνουν ζώα που μοιάζουν άρρωστα, να μην επιτρέπουν στους σκύλους τους να τα πλησιάζουν και να ειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές εάν εντοπίσουν πολικές αρκούδες με ύποπτα συμπτώματα. 
www.naftemporiki.gr