ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

H κάμερα που «γράφει» όσα «βλέπει»

Λονδίνο 
Αμερικανός εφευρέτης κατασκεύασε μια κάμερα η οποία όχι μόνο καταγράφει εικόνες αλλά τυπώνει και γραπτές περιγραφές τους. Η Descriptive Camera χρησιμοποιεί την υπηρεσία Amazon Mechanical Turk για να δημιουργούνται οι λεζάντες της κάθε φωτογραφίας. Την κάμερα κατασκεύασε ο Ματ Ρίτσαρντσον που σκέφτηκε να εκμεταλλευτεί την υπηρεσία Amazon Mechanical Turk η οποία δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα είδος facebook για προγραμματιστές...
Οποιος προγραμματιστής αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό που ανέπτυσσε μπορούσε να το αναφέρει στη συγκεκριμένη υπηρεσία και έναντι μικρής αμοιβής λάμβανε βοήθεια από άλλους προγραμματιστές. Στην πορεία ο κύκλος των χρηστών της υπηρεσίας διευρύνθηκε και οι αιτήσεις για βοήθεια ξεπέρασαν τον στενό κόσμο του προγραμματισμού.
Η κάμερα στέλνει τις φωτογραφίες που τραβάει στην υπηρεσία και, όπως αναφέρει ο εφευρέτης,  μέσα σε διάστημα περίπου τριών λεπτών οι χρήστες της υπηρεσίας τις βλέπουν και γράφουν λεζάντες για αυτές. Στη συνέχεια η κάμερα τυπώνει αυτές τις λεζάντες ώστε ο κάτοχος της να έχει στη διάθεσή του ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» της εικόνας σε ψηφιακή αλλά και γραπτή μορφή.
www.tovima.gr