ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Βηματοδότης με μέγεθος… καρφίτσας!

Ουάσιγκτον 
Ένα λιλιπούτειο εμφύτευμα σε ρόλο βηματοδότη που θα μπορούσε να χωρέσει στην κεφαλή μιας καρφίτσας ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στις ΗΠΑ. Οι αμερικανοί μηχανικοί κατάφεραν να φτιάξουν μια μικροσκοπική και ενεργειακά αυτόνομη εμφυτεύσιμη συσκευή, η οποία αντλεί την ενέργειά της από τα ραδιοκύματα που λαμβάνει εκτός του σώματος, με τη βοήθεια μιας εξωτερικής πηγής. Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά νέων ιατρικών αισθητήρων ή ακόμη και «έξυπνων» χαπιών, που θα λειτουργούν χωρίς μπαταρίες...
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Applied Physics Letters» η συσκευή μεγέθους σχεδόν ενός χιλιοστού θα μπορεί να εμφυτευθεί στην επιφάνεια της καρδιάς, σε απόσταση πέντε εκατοστών από το στέρνο – πρωτοφανές βάθος για την ασύρματη μετάδοση ενέργειας. 

Η γέννηση μιας καινοτομίας
Οι ειδικοί έπρεπε να βρουν έναν τρόπο ώστε να εξαλείψουν την ενεργειακή εξάρτηση του βηματοδότη από τη μπαταρία, καθώς το μέγεθός της ξεπερνά εκείνο της συσκευής. Άλλη μια σημαντική παράμετρος για την εξάλειψή της είναι το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, ο ασθενής που έχει βηματοδότη θα πρέπει να ξαναμπεί στο χειρουργείο για την αντικατάσταση της μπαταρίας, καθώς ο χρόνος ζωής της είναι περιορισμένος.
«Χάρη στην ασύρματη τεχνολογία λύσαμε και τις δύο προκλήσεις» εξηγεί η καθηγήτρια ηλεκτρικής μηχανικής και επικεφαλής της μελέτης δρ Άντα Πουν.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, η ομάδα της δρος Πουν είχε πάλι τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας όταν είχε παρουσιάσει μια ασύρματη και ενεργειακά αυτόνομη συσκευή ικανή να κολυμπήσει στη ροή του αίματος. 
www.tovima.gr