ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

KI OMΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! Η Δανία καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές περίπου το ένα πέμπτο της ενέργειας που χρειάζεται

Η Δανία καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές περίπου το ένα πέμπτο της ενέργειας που χρειάζεται. Φιλοδοξεί έως τα τέλη της δεκαετίας να ανεβάσει το ποσοστό στο 35%, θέτοντας ως απώτερο στόχο το 100% μέχρι το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της είναι η εγκατεστημένη ισχύς της ηλιακής ενέργειας που λειτουργεί στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας να έχει φθάσει έως το 2020 τα 200MW. Όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Invest in Denmark του υπουργείου Εξωτερικών, ο στόχος αυτός αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του έτους, δηλαδή οκτώ χρόνια νωρίτερα...
Η επιτυχία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή του net metering, που επιτρέπει το συμψηφισμό παραγωγής φωτοβολταϊκών και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σχετικά απλό και οικονομικό τρόπο. «Η ζήτηση για ηλιακές κυψέλες έχει αυξηθεί δραματικά απ' όταν εφαρμόστηκε το net metering, το 2010», λέει ο Κιμ Σουλτς του Invest in Denmark. Όπως εξηγεί, «το net metering δίνει στα νοικοκυριά και στους δημόσιους φορείς τη δυνατότητα «αποθήκευσης» της πλεονάζουσας παραγωγής στο δημόσιο δίκτυο, κάτι που καθιστά τα ηλιακά πάνελ πολύ πιο ελκυστική επιλογή».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η εγκατεστημένη ισχύς της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε φέτος να εκατονταπλασιαστεί σε σχέση με το 2010, καθώς κάθε μήνα προστίθενται 36MW. Εταιρίες του κλάδου εκτιμούν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα μπορούσε να φθάσει τα 1000MW έως το 2020 και τα 3400MW έως το 2030.
Ηλιακό ρεκόρ για τη Γερμανία
Λίγο νοτιότερα, οι Γερμανοί τοποθέτησαν μέσα στον Αύγουστο φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 320MWp, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σε πάνω από 30GWp. Η εξέλιξη καθιστά τη Γερμανία την πρώτη χώρα παγκοσμίως η οποία παράγει τόση ενέργεια από τον ήλιο.
Σύμφωνα με το Germany Trade & Invest, η εγκατεστημένη ισχύς της Γερμανίας είναι περισσότερη από αυτήν όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως επισημαίνει ο Τομπίας Ρόταχερ, ειδικός της υπηρεσίας σε θέματα φωτοβολταϊκών, «οι θετικές εξελίξεις στην αγορά και οι συνεχιζόμενες αλλαγές στη βιομηχανία υπογραμμίζουν την ηγετική θέση της χώρας στην ηλιακή ενέργεια».
Προειδοποίηση από Ε.Ε.
Την Τρίτη πάντως, ο κοινοτικός επίτροπος για την Ενέργεια Γκύντερ Έτινγκερ προειδοποίησε τη Γερμανία να «χαλιναγωγήσει» το κόστος στην επιδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διαφορετικά κινδυνεύει να επιβαρύνει υπερβολικά τους καταναλωτές. «Χρειαζόμαστε ένα όριο ταχύτητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έτινγκερ.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τη σταδιακή απεξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Οι επιδοτήσεις ενθάρρυναν πολλούς να προχωρήσουν στην τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε μία χώρα, οι πολίτες της οποίας πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά την ενέργεια. 
www.naftemporiki.gr