ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Φωτογραφικά «κλικ» για αποστάσεις έως και ένα χιλιόμετρο

 Οι ερευνητές αναφέρουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικής ακρίβειας μηχανή και συμπληρώνουν πως μπορεί να καταγράψει αντικείμενα με ακρίβεια ενός χιλιοστού.
 
Ομάδα ερευνητών από το Εδιμβούργο δημιούργησε μία πρωτότυπη φωτογραφική μηχανή η οποία «τραβάει» με τη χρήση λέιζερ τρισδιάστατες φωτογραφίες αντικειμένων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και ενός χιλιομέτρου. Σύμφωνα με το BBC, ερευνητές του πανεπιστημίου Heriot - Watt ανέπτυξαν μία τεχνική, η οποία με τη χρήση ακτινών λέιζερ επιτρέπει το «σκανάρισμα» αντικειμένων σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου. Η επιστημονική ομάδα αναφέρει μάλιστα ότι στόχος είναι το βεληνεκές της φωτογραφικής μηχανής να φτάσει τα 10 χιλιόμετρα...
Σε αρχικό στάδιο η φωτογραφική μηχανή θα χρησιμοποιηθεί για να «σκανάρει» αντικείμενα, κυρίως οχήματα, καθώς δεν είναι ακόμη δυνατός ο εντοπισμός τού ανθρώπινου δέρματος, καθώς το δέρμα δεν αντανακλά τις ακτίνες λέιζερ με τον ίδιο τρόπο που εκείνες αντανακλώνται στα αντικείμενα.
Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση ενδεχόμενων κατολισθήσεων, καθώς και την ανάπτυξη της χλωρίδας σε απομονωμένες περιοχές.
Η μηχανή λειτουργεί εκπέμποντας ακτίνες λέιζερ σε αντικείμενα και μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσει και να επιστρέψει στον πομπό το φως.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικής ακρίβειας μηχανή και συμπληρώνουν πως μπορεί να καταγράψει αντικείμενα με ακρίβεια ενός χιλιοστού.
Πιστεύουν επίσης ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση αντικειμένων.
«Η προσέγγισή μας επιτρέπει τον εντοπισμό πολύ μικρών αντικειμένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις» τονίζει ο Άνγκους ΜακΚάρθι, ερευνητής στο Heriot - Watt. «Εντός της επόμενης πενταετίας ελπίζουμε, βάσιμα, ότι θα μπορούμε να διαθέσουμε την πρωτότυπη μηχανή στο κοινό», συμπληρώνει.
Πηγή: ΑΜΠΕ, www.naftemporiki.gr