ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εταιρεία διαστημικών μεταφορών αναβάλλει την πρώτη εκτόξευση

 Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί από νέο διαστημικό κέντρο σε ένα νησί ανοιχτά της Βιρτζίνια   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια
Η αμερικανική Orbital Sciences Corporation, μια από τις δύο εταιρείες που επέλεξε η NASA για την παράδοση φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανέβαλε λόγω τεχνικού προβλήματος  την δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου της Antares. H αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε όταν ένας από τους σωλήνες που βρίσκονταν συνδεδεμένοι στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου αποσυνδέθηκαν πρόωρα, ανέφερε ο σχολιαστής του NASA TV. Η πυροδότηση ήταν προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας σε νέο διαστημικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησί ανατολικά της Βιρτζίνια...
Ο πύραυλος Antares, ύψους 40 μέτρων, επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά, σε ύψος 250 χιλιομέτρων, περίπου δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση.

Καιρού επιτρέποντος, νέα προσπάθεια εκτόξευσης αναμένεται την Παρασκευή το νωρίτερο.

Η αποστολή θα ήταν η πρόβα τζενεράλε για την πρώτη δοκιμαστική αποστολή ανεφοδιασμού το Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) αργότερα φέτος.

H Orbital Sciences έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο με τη NASA, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, για οκτώ μη επανδρωμένες αποστολές φορτίων στον ISS που θα ξεκινήσουν το 2016.

Παρόμοιες αποστολές πραγματοποιεί ήδη η εταιρεία SpaceX, η οποία έχει ολοκληρώσει δύο από τις 12 εκτοξεύσεις φορτίων, για τις οποίες θα λάβει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια από τη NASA.

Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr