ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Οι πρώτες κυρτές οργανικές τηλεοράσεις: Eπιτρέπει στο θεατή να βλέπει όλα τα σημεία της οθόνης από την ίδια απόσταση


 H καμπυλότητα της οθόνης σημαίνει ότι τα άκρα του πάνελ δεν απέχουν 
περισσότερο από το θεατή σε σχέση με το κέντρο
Σεούλ 
H Νότιος Κορέα θα είναι η πρώτη αγορά στην οποία φτάνουν οι κυρτές τηλεοράσεις οργανικών φωτοδιόδων (OLED). Το ντεμπούτο της νέας τεχνολογίας κάνει ένα μοντέλο της LG με διαγώνιο 55 ιντσών, το οποίο επιτρέπει στο θεατή να βλέπει όλα τα σημεία της οθόνης από την ίδια απόσταση. Κυρτές τηλεοράσεις OLED είχαν παρουσιαστεί τον Ιανουάριο στη μεγάλη έκθεση CES του Λας Βέγκας από την LG και τη Samsung, χωρίς όμως να ανακοινωθούν ημερομηνίες κυκλοφορίας. Η LG ανακοινώνει τώρα ότι δέχεται παραγγελίες για το μοντέλο EA9800 στη Νέα Κορέα στην τιμή των 15 εκατομμυρίων γουόν, ή 10.360 ευρώ...
«Έπειτα από πλέον και πέντε χρόνια ανάπτυξης της βέλτιστης καμπυλότητας, ολόκληρη η επιφάνεια της οθόνης απέχει το ίδιο από τα μάτια του θεατή, εξαλείφοντας το πρόβλημα της οπτικής παραμόρφωσης και της απώλειας λεπτομέρειας στα άκρα της οθόνης» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η τεχνολογία

Οι τηλεοράσεις OLED βασίζονται σε φωτοδιόδους (LED) κατασκευασμένες από πλαστικό αντί από ημιαγωγούς. Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις LCD, οι οποίες χρειάζονται μια ξεχωριστή πηγή φωτισμού πίσω από τα εικονοστοιχεία, τα OLED εκπέμπουν το δικό τους φως. Και αυτό σημαίνει ότι η οθόνη προσφέρει πιο βαθύ μαύρο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνει ελαφρύτερη και λεπτότερη. Τα OLED διευκολύνουν την παραγωγή καμπύλων οθονών αφού μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε ένα πλαστικό υπόστρωμα αντί σε  άκαμπτο γυαλί. 
Με διαγώνιο που φτάνει τα 140 εκατοστά, η τηλεόραση EA9800 έχει βάρος 17 κιλά και πάχος μόλις 4,7 χιλιοστά. Λόγω της κυρτής οθόνης, πάντως, η νέα τηλεόραση θα ήταν δύσκολο να κρεμαστεί στον τοίχο. Οθόνες OLED χρησιμοποιούνται ήδη σε  ορισμένα κινητά τηλέφωνα, και η τεχνολογία αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα σώματα ακόμα και σε φωτιστικά σώματα.
www.tovima.gr