ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο

Καλιφόρνια 
Εγκριση έλαβε η πρόταση που υπέβαλαν από κοινού πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για τη κατασκευή του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου στον πλανήτη. Το TMT (Thirty Meter Telescope) θα διαθέτει ένα πολύεδρο κάτοπτρο 30 μέτρων. Το τηλεσκόπιο θα προσφέρει εικόνα από τις εσχατιές του Σύμπαντος ενώ θα μπορεί να παρατηρεί με λεπτομέρεια φαινόμενα όπως η γέννηση άστρων και ο σχηματισμός πλανητών...

Πανίσχυρο
Με τα οπτικά τηλεσκόπια επιτυγχάνεται η αύξηση του φαινομένου μεγέθους διαστημικών σωμάτων που βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τη Γη. Το φαινόμενο μέγεθος είναι ένας αριθμός που καθορίζει πόσο λαμπρό είναι ένα διαστημικό σώμα όπως φαίνεται από τη Γη.
Το «βεληνεκές» του TMT είναι τέτοιο που θα επιτρέπει στους επιστήμονες να έχουν εικόνα του Σύμπαντος σε αποστάσεις 13 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και να βλέπουν πώς ήταν ο Κόσμος στη βρεφική του ηλικία. Η ποιότητα των εικόνων που θα παράγει το TMT θα είναι τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερη από εκείνη των υπόλοιπων οπτικών τηλεσκοπίων. Το κόστος της κατασκευής του υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δισ. δολάρια.
Οι αντιδράσεις
Ενα σημείο στο όρος Mauna Kea στη Χαβάη έχει επιλεχθεί για να τοποθετηθεί το TMT. Στο Mauna Kea επικρατούν ιδανικές συνθήκες για αστρονομικές παρατηρήσεις και έχουν εγκατασταθεί εκεί περισσότερα από δέκα μεγάλα τηλεσκόπια. Ομως το σημείο όπου επελέγη να τοποθετηθεί το TMT θεωρείται από τους ντόπιους ιερό (είναι πιθανό να υπάρχουν εκεί αρχαία νεκροταφεία) και έχουν αντιταχθεί έντονα στην εγκατάσταση του εκεί.
www.tovima.gr