ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ανιχνευτές σε ορυχείο ίσως εντόπισαν τα σωματίδια WIMPS

Οι ανιχνευτές κρυστάλλων πυριτίου στο ορυχείο αναζητούν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης

Στο εσωτερικό ενός ορυχείου στη Μινεσότα έχουν τοποθετηθεί ανιχνευτές που προσπαθούν να εντοπίσουν ένα είδος σωματιδίων (τα WIMPS) που πιστεύεται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης. Οι υπεύθυνοι του πειράματος στο αμερικανικό ορυχείο ανακοίνωσαν ότι μελετούν δεδομένα που υποδεικνύουν την παρουσία των WIMPS, πράγμα που αν τελικά επαληθευθεί θα αποτελέσει μια ακόμη απόδειξη για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης...
Η σκοτεινή ύλη
Η σκοτεινή ύλη είναι μια αόρατη ουσία που ανάμεσα στα άλλα συμβάλλει με την ισχυρή βαρυτική της έλξη στη δημιουργία των γαλαξιών. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτή η άμεση παρατήρησή της. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 22% της συνολικής μάζας του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται στην πλειοψηφία της από ένα είδος σωματιδίων, τα WIMPs, που είναι 100 φορές βαρύτερα από τα πρωτόνια. Οπως συμβαίνει και με τη σκοτεινή ύλη δεν έχει επιτευχθεί ακόμη άμεση παρατήρηση των WIMPS αλλά μόνο έμμεσες ενδείξεις της ύπαρξής τους. Σύμφωνα με τη θεωρία, αν η σκοτεινή ύλη υπάρχει, τα σωματίδιά της συγκρούονται μεταξύ τους και αλληλοεξουδετερώνονται.
Το πείραμα
Το πείραμα στο ορυχείο ονομάζεται CDMS (Cryogenic Dark Matter Search) και σε αυτό συμμετέχουν περίπου 100 ερευνητές από μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς των ΗΠΑ. Το πείραμα ξεκίνησε το 2003 με τους ερευνητές να τοποθετούν στα βάθη του ορυχείου 19 ανιχνευτές γερμανίου. Το 2008 οι ερευνητές αντικατέστησαν τους ανιχνευτές κρυστάλλων γερμανίου με ανιχνευτές κρυστάλλων πυριτίου που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην καταγραφή συγκρούσεων σωματιδίων χαμηλής ενέργειας όπως πιστεύεται ότι είναι τα WIMPS.
Οι ανιχνευτές έχουν ψυχθεί σε θερμοκρασία 40 millikelvin. Ενα millikelvin αντιστοιχεί σε – 273 βαθμούς Κελσίου. Οι ανιχνευτές «αισθάνονται» τη θερμότητα που παράγεται όταν ένα σωματίδιο συγκρούεται με ένα κρύσταλλο. Η επιστημονική πρόκληση είναι να διαχωριστεί μια πιθανή σύγκρουση WIMPS από συγκρούσεις άλλων σωματιδίων.
Παλιά και νέα ίχνη
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μελετούν καταγραφές και δεδομένα που είναι πιθανό να προέρχονται από συγκρούσεις WIMPS. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία που ανάγονται στην κατηγορία της ‘ανακάλυψης’ αλλά ότι είναι στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» αναφέρει ο Κέβιν Μακάρθι, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εργάζεται στο ΜΙΤ. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες καταγραφές που υποδείκνυαν συγκρούσεις WIMPS αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.
Αυτή τη φορά όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα οι συγκρούσεις που καταγράφηκαν να αφορούν WIMPS. Οι ανακοινώσεις έγιναν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής ενώ υπάρχει και δημοσίευση στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων «arxiv.org»
www.tovima.gr