ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Λονδίνο: Καλλιεργώντας λαχανικά σε καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η φάρμα αποτελείται από ειδικές βάσεις, οι οποίες φωτίζονται διαρκώς από λαμπτήρες LED.
Δύο επιχειρηματίες εγκαινίασαν την πρώτη υπόγεια φάρμα του Λονδίνου, σε ένα καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διακηρυγμένο στόχο να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του συστήματος τροφίμων της βρετανικής πρωτεύουσας. Σε συνεργασία με το - βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin - σεφ Μισέλ Ρου Τζούνιορ, οι Στίβεν Ντινγκ και Ρίτσαρντ Μπάλαρντ δημιούργησαν τη φάρμα τους στο δαιδαλώδες δίκτυο σηράγγων του Λονδίνου, σε βάθος 33 μέτρων, κάτω από τη Northern Line του μετρό. Βότανα, βλαστοί, λαχανικά-μινιατούρες και άλλες νοστιμιές για απαιτητικούς ουρανίσκους θα αρχίσουν να διοχετεύονται μέσα στο τρέχον έτος σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και χονδρεμπόρους...
Οι τρεις άνδρες προετοιμάζονταν για τη στιγμή των εγκαινίων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης, ο Μπόρις Τζόνσον, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το πρότζεκτ Growing Underground. Η φάρμα αποτελείται από ειδικές βάσεις, οι οποίες φωτίζονται διαρκώς από λαμπτήρες LED.
Μέσα τους, λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται υδροπονικά: μια φορά τη μέρα, νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατακλύζει τις βάσεις προτού σιγά σιγά απαντληθεί, χωρίς να απαιτείται καθόλου χώμα.
«Στο Λονδίνο παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση για βιώσιμα, ντόπια προϊόντα», δήλωσε ο Ρου στον Guardian. «Αρχικά νόμιζα ότι ήταν εντελώς τρελοί, αλλά όταν επισκέφθηκα  τις σήραγγες και δοκίμασα τα προϊόντα που ήδη καλλιεργούσαν, έμεινα έκπληκτος. Η ζήτηση για κάτι τέτοιο είναι τεράστια.»
Γιατί όμως να προτιμήσει κανείς τα εξεζητημένα προϊόντα της υπόγειας φάρμας από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά των θερμοκηπίων; Και τι είναι αυτό που καθιστά το Growing Underground πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με το συμβατικό ανταγωνισμό; «Με τα θερμοκήπια, χρειάζεται πολύ επιπρόσθετο φως και θερμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ η θέρμανση του γυαλιού στοιχίζει ακριβά, όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ», δήλωσε στον Telegraph ο κηπουρός Κρις Νέλσον, ο οποίος συνεργάστηκε για την ανάπτυξη της φάρμας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των υπόγειων καλλιεργειών είναι η μόνωση, η οποία κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία, ενώ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν και παρασιτοκτόνα.
www.naftemporiki.gr