ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Νέο μοτίβο στον καιρό: Τα ρεύματα αέρα στο βόρειο ημισφαίριο «μπορεί να αλλάζουν»

Φωτογραφία από το παγωμένο Σικάγο. Οι κουρασμένοι από το μακρύ και βαρύ χειμώνα κάτοικοι, ίσως βρήκαν μία εξήγηση   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Τα μεγάλα δυτικά ρεύματα ανέμων που επηρεάζουν τον καιρό στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, ίσως να αλλάζουν, ακολουθώντας ένα μακρύτερο και πιο οφιοειδές μονοπάτι, με αποτέλεσμα τα καιρικά φαινόμενα να επιμένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) στο Σικάγο, το φαινόμενο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την επιμονή των έντονων καιρικών φαινομένων στη Βρετανία και τις μεσοδυτικές ΗΠΑ...
Η αλλαγή στους αεροχείμαρρους, όπως ονομάζονται, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρείται στην Αρκτική.


Όπως εξηγεί το BBC, oι αεροχείμαρροι δημιουργούνται εν μέρει από τη θερμοκρασιακή διαφορά που υπάρχει στην ατμόσφαιρα στην Αρκτική και σε εκείνη σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη.



Όταν η θερμοκρασιακή διαφορά μειώνεται, λόγω μίας θερμότερης Αρκτικής, τότε ο αεροχείμαρρος επιβραδύνει και, όπως ένα ποτάμι σε μία πεδιάδα, αποκτά ένα πιο οφιοειδές μονοπάτι.



Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καιρικά συστήματα να παραμένουν «κολλημένα» επί μακρότερα χρονικά διαστήματα. Σημαίνει επίσης, ότι ψυχρότερος καιρός παρατηρείται νοτιότερα και θερμότερος καιρός βορειότερα.



«Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι τα καιρικά μοτίβα αλλάζουν και οι άνθρωποι παρατηρούν ότι ο καιρός στις περιοχές του δεν είναι όπως πριν» δήλωσε η Τζένιφερ, καθηγήτρια στο Rutgers University του Νιου Τζέρσεϊ.
Newsroom ΔΟΛ
www.in.gr