ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται



Ταξίδι στο Διάστημα και στην Ιστορία
«Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική» είναι η θεματική του πρώτου 10ήμερου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη», που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας και άλλες δραστηριότητες να «ταξιδέψουν» στην Ιστορία, να αγαπήσουν το περιβάλλον και να γνωρίσουν πολλά επιστημονικά θέματα. Το πρώτο 10ήμερο είναι προγραμματισμένο από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και δρώμενα που συνδυάζουν την αστρονομία με τη μυθολογία, ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν τον Ηλιο, τους πλανήτες και τον τρόπο που γεννήθηκε η ζωή στη Γη...

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 290 ευρώ, μαζί με το δεκατιανό και το μεσημεριανό, ενώ μόνο για την απογευματινή ζώνη είναι 60 ευρώ ανά δεκαήμερο. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, χρειάζεται έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση στον αριθμό 212 254 0000.

​​ΠΟΥ: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
www.hellenic-cosmos.gr

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Παρατηρώντας τον πλανήτη



Για τις 5 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί η προτελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014 «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Γη υπό το σεληνόφως», ενώ θα επακολουθήσει συζήτηση. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο Adrien Normier, ο Γάλλος πιλότος που μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησε τον γύρο του πλανήτη, συγκεντρώνοντας εναέρια δεδομένα για ερευνητικά εργαστήρια όλης της υφηλίου. Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» διοργανώνεται από το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ιδρυμα Ευγενίδου.
​​ΠΟΥ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
ΠΟΤΕ: 5 Ιουνίου
www.mariolopoulosfoundation.gr

ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Στον κόσμο της επιστήμης



Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη «Θερινή Απόδραση», τα καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη. Τα προγράμματα έχουν σχεδιασθεί για μαθητές Δημοτικού, με σκοπό να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία. Τα τρία πενθήμερα της «Θερινής Απόδρασης» είναι προγραμματισμένα για τις περιόδους 16-20 Ιουνίου, 23-27 Ιουνίου και 30 Ιουνίου-4 Ιουλίου, ενώ περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, εργαστήρια, ομαδικά παιχνίδια και προβολές στο Πλανητάριο, το Κοσμοθέατρο και τον Προσομοιωτή. Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας κολατσιό και γεύμα.
​​ΠΟΥ: Κέντρο Επιστημών «Νόησις»
www.noesis.edu.gr

www.kathimerini.gr