ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Βιοκαύσιμα από… καφέ: Δέκα κιλά άχρηστου αλεσμένου καφέ προσφέρουν δύο λίτρα καυσίμων

Βιοκαύσιμα από καφέ θα μπορούσαν να κινούν τα οχήματα στους δρόμους, υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες
Λονδίνο 
Κρύος ή ζεστός, δυνατός ή ντεκαφεϊνέ, πέρα από εγρήγορση και μαγική γεύση, ο καφές μπορεί να προσφέρει πολύτιμα καύσιμα, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπαθ, ο άχρηστος αλεσμένος καφές που απομένει μετά την προετοιμασία του μυρωδάτου ροφήματος, μπορεί να μετατραπεί σε «πράσινα» βιοκαύσιμα για την κίνηση οχημάτων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι περί τα 10 κιλά άχρηστου καφέ – όσος δηλαδή καταλήγει στα σκουπίδια από ένα μέσο μαγαζάκι πώλησης καφέ – μπορούν να προσφέρουν 2 λίτρα βιοκαυσίμων. Αναφέρουν ακόμα ότι μεγάλες αλυσίδες καφέ, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από κάτι τέτοιο κερδίζοντας χρήματα και προσφέροντας στο κοινό μια οικολογική εναλλακτική καυσίμων...
Καφές κίνησης!
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές δημιούργησαν βιοκαύσιμα από χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ – στην κανονική ή στηn ντεκαφεϊνέ μορφή του - σε 20 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Οπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Energy & Fuels» οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ – συμπεριλαμβανομένων των Robusta και Arabica – διαθέτουν σε γενικές γραμμές μια κοινή και ομοιόμορφη σύνθεση και παρόμοιες ιδιότητες, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συγκεκριμένα βιοντίζελ.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «μουσκεύοντας» τον καφέ σε οργανικό διάλυμα, κατάφεραν να απομονώσουν έλαια τα οποία στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας ειδικής επεξεργασίας μετέτρεψαν σε βιοντίζελ.
Σε πρώτη φάση οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βιοντίζελ με «άρωμα» καφέ θα μπορούσε να παράγεται σε μικρή κλίμακα από τις αλυσίδες καφέ για την κίνηση π.χ. των οχημάτων παράδοσης (delivery). Τα ίδια οχήματα θα συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα των μαγαζιών και θα τα μεταφέρουν στις ειδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας παραγωγής βιοντίζελ.
Κάποιες εταιρείες, όπως π.χ. η λονδρέζικη bio-bean, αναλαμβάνουν την παραγωγή βιοντίζελ ή πέλετ βιομάζας από απόβλητα καφέ.
Ο δρ Κρις Τσακ που έλαβε μέρος στη μελέτη αναφέρει ότι «τα έλαια που προκύπτουν από την επεξεργασία του άχρηστου αλεσμένου καφέ έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τις ύλες (ζωικά και φυτικά λίπη) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο άχρηστος καφές λοιπόν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο από το να καταλήγει στα σκουπίδια».
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βιοντίζελ από καφέ – ανεξαρτήτως πηγής – προσέφερε σταθερά επίπεδα επιδόσεων, αντίστοιχα με εκείνα του βιοντίζελ από καλλιέργειες.
 www.tovima.gr