ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Προτάσεις για το δεκαπενθήμερο που έρχεται


Από την έρευνα στη βιομηχανία
Το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών «Δημόκριτος» διοργανώνει το 2ο Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, με στόχο να λειτουργήσει σαν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία. Στις πέντε ημέρες που θα διαρκέσει το φόρουμ, επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις σε μια μεγάλη σειρά από τομείς, αναλύοντας επίσης με ποιον τρόπο αυτές οι ανακαλύψεις δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες...

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης και σεμιναριακά μαθήματα από το Τμήμα Μεταφοράς Τεχνολογίας του CERN και το MIT Enterprise Forum Greece. Το κόστος παρακολούθησης όλου του πενθημέρου είναι 50 ευρώ (25 ευρώ για φοιτητές), ενώ υπάρχει και ημερήσιο εισιτήριο.
​​ΠΟΥ: ΕΚΕΦΕ «Δημοκριτος»
ΠΟΤΕ: 30 Ιουνίου - 4 Ιουλίου
www.demokritos.gr

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

«Απόδραση από τον Αρη»

Στην «Απόδραση από τον Κόκκινο Πλανήτη» βασίζεται το σενάριο των Διαδραστικών Διήμερων στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, το οποίο «μεταφέρει» τα παιδιά στο έτος 2030 και στον Αρη. Τα παιδιά «συμμετέχουν» στη δεύτερη αποστολή στον Αρη και τη μόνιμη βάση που στο μεταξύ έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος στον πλανήτη, με στόχο να ενισχύσουν την πρώτη ομάδα αποίκων. Οι περιπέτειές τους όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί όταν μια μεγάλη καταστροφή θα απειλήσει στη συνέχεια την αποικία τους, θα πρέπει να επιστρατεύουν τις γνώσεις τους ώστε να επιστρέψουν στη Γη. Τα Διαδραστικά Διήμερα απευθύνονται σε μαθητές που μόλις τέλειωσαν την Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού και την A΄ Γυμνασίου. Η συμμετοχή είναι 20 ευρώ ανά παιδί, ενώ θα πρέπει να γίνει κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469681 ή ηλεκτρονικά στο mail diadraseis@eef.edu.gr.
​​ΠΟΥ: Ιδρυμα Ευγενίδου
ΠΟΤΕ: 23-24 & 26-27 Ιουνίου, 30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου, 3-4 Ιουλίου
www.eugenfound.edu.gr

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εναλλακτική κατασκήνωση

Ξεκίνησε ήδη το «Καλοκαίρι στην πόλη», το πρόγραμμα εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που διοργανώνει ο «Ελληνικός Κόσμος», στήνοντας μια εναλλακτική κατασκήνωση στους χώρους του. Για φέτος, οι δύο ενότητες του προγράμματος είναι οι «Θεοί και πλανήτες: μια συνάντηση διαστημική!» και «Με μια ορθοπεταλιά, στης Ελλάδας την κάθε γωνιά!». Κάθε κύκλος διαρκεί 10 ημέρες και η συμμετοχή στοιχίζει 290 ευρώ, μαζί με το δεκατιανό και το μεσημεριανό, ενώ μόνο για την απογευματινή ζώνη είναι 60 ευρώ. Για κρατήσεις, απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 212 254 0000.
​​ΠΟΥ: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
ΠΟΤΕ: 30 Ιουνίου - 11 Ιουλίου, 14-25 Ιουλίου
www.hellenic-cosmos.gr

www.kathimerini.gr