ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Οι αράχνες είναι δεινοί… ψαράδες!

Οι αράχνες μπορούν να κυνηγούν και να εξοντώνουν ψάρια ακόμη και μεγαλύτερα από εκείνες. Credit: (Ed Germain, Sydney, Australia; Nyffeler, et al. PLoS ONE)
Βασιλεία 
Είχε διαπιστωθεί ότι ορισμένα είδη αραχνών επιλέγουν κάποιες φορές να τραφούν με ψάρια. Ομως δεν είχαν εντοπισθεί περισσότερα στοιχεία για αυτή τη συμπεριφορά των αραχνών. Η πρώτη επισταμένη έρευνα που έγινε για αυτή τη δραστηριότητα των αραχνών αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία. Οι αράχνες μπορούν να... πιάνουν ακόμη και μεγαλύτερα από εκείνες ψάρια...
Το ψάρεμα
Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής τον ζωολόγο Μάρτιν Νιφέλερ, του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. Οπως διαπίστωσαν υπάρχουν περίπου 30 είδη αραχνών που ζουν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και μπορούν να… ψαρεύουν και μάλιστα ψάρια μεγαλύτερου μεγέθους από αυτές. Πρόκειται κατά βάση για ημι-υδρόβιες αράχνες οι οποίες όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στήνουν καρτέρι σε συγκεκριμένα σημεία μικρότερων και μεγαλύτερων λιμνών, παραποτάμων και ελών από τα οποία περνούν ψάρια.
Μόλις κάποιο ψάρι περάσει από το σημείο που οι αράχνες έχουν κρυφτεί απλώνουν με ταχύτητα ένα από τα άκρα τους και το τσιμπάνε. Το τσίμπημα απελευθερώνει νευροτοξίνες και ένζυμα που οδηγούν γρήγορα στον θάνατο το θύμα. Μόλις το ψάρι πεθάνει η αράχνη το αρπάζει και το μεταφέρει σε κάποιο σημείο που θα μπορεί να το φάει με την ησυχία της. Οπως είδαν οι ερευνητές οι αράχνες που έχουν σκοτώσει ένα ψάρι συνηθίζουν να πηγαίνουν να γευματίσουν είτε κάτω από μια πέτρα ή σε εσοχές δέντρων.
Σούπερ τροφή
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το πώς και το γιατί οι αράχνες καταναλώνουν ψάρια. Αφού βρούνε το σημείο που θα γευματίσουν οι αράχνες εμφυτεύουν στα νεκρά ψάρια κάποια ένζυμα τα οποία λιώνουν τους ιστούς των ψαριών. Στη συνέχεια οι αράχνες ρουφούν τους λιωμένους ιστούς με τρόπο ανάλογο σύμφωνα με τους ερευνητές όπως πίνουμε εμείς ένα μιλκσέικ. Στο ερώτημα γιατί οι αράχνες κυνηγούν ψάρια οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ειδικά για τα ημι-υδρόβια είδη τα ψάρια αποτελούν μια σούπερ τροφή.
«Τα ψάρια αποτελούν μια υψηλής διατροφικής αξίας τροφή για τις αράχνες, πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες. Η κατανάλωση ψαριών πιθανώς να είναι εξαιρετικά πολύτιμη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ειδικά για τις θηλυκές αράχνες που εγκυμονούν και έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Επίσης τα ψάρια είναι μια ιδανική επιλογή σε χρονικές περιόδους που υπάρχει έλλειψη στα παραδοσιακά (ασπόνδυλα) θηράματα των αραχνών» αναφέρει ο Νιφέλερ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
 www.tovima.gr