ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Κίνα: Υψηλές πωλήσεις εμφιαλωμένου αέρα από τον Καναδά λόγω ρύπανσης

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ο φρέσκος αέρας προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από το Εθνικό Πάρκο Μπανφ και τη λίμνη Λουίζ στην Αλμπέρτα του Καναδά μέσω ενός συστήματος συμπίεσης.
Μία νεοσύστατη καναδική εταιρεία εμφιαλώνει φρέσκο, αμόλυντο αέρα από τα Βραχώδη Όρη και τον πουλά κυρίως στην Κίνα, ο πληθυσμός της οποίας μαστίζεται από την έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Η εταιρεία χρεώνει το κάθε μπουκάλι 32 καναδικά δολάρια (περίπου 21 ευρώ) και έχει ξεκινήσει μία επιτυχημένη εκστρατεία προώθησης του προϊόντος της στην ασιατική χώρα, για διάφορες χρήσεις, όπως πριν από άσκηση ή σχολικές εξετάσεις. Παρά το μικρό χρόνο ύπαρξης της εταιρείας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.000 προπωλήσεις φιαλών αέρα, με άλλες 3.000 να ετοιμάζονται να αποσταλούν στην Κίνα...
Ωστόσο, η εταιρεία έχει δεχτεί κριτική για οπορτουνισμό, υπό τη σκιά της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ρύπανση στην Κίνα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ο φρέσκος αέρας προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από το Εθνικό Πάρκο Μπανφ και τη λίμνη Λουίζ στην Αλμπέρτα του Καναδά μέσω ενός συστήματος συμπίεσης.
Στη συνέχεια ο αέρας τοποθετείται σε μεμονωμένες φιάλες αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Κάθε φιάλη διαθέτει ένα πώμα ψεκασμού ή μία ενσωματωμένη μάσκα για τη λήψη του φρέσκου αέρα, καθώς και πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας ζει σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα περιέχει συγκέντρωση επιβλαβών σωματιδίων αρκετές φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά λόγω της ρύπανσης, η οποία ευθύνεται για το 17 τοις εκατό των συνολικών θανάτων στη χώρα.
Εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές αξεσουάρ, με εκατοντάδες χιλιάδες να αγοράζονται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα. Τα διάφορα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα έχουν γίνει επίσης ανάρπαστα, με τη βιομηχανία να βιώνει αύξηση 100 τοις εκατό μεταξύ 2012 και 2013.
www.naftemporiki.gr