ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Οι παγετώνες του όρους Έβερεστ συρρικνώνονται με δραματικούς ρυθμούς

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα τόσο μέσω δορυφόρων όσο και μέσω επιτόπιων αξιολογήσεων. Εκτός από τη συρρίκνωση των παγετώνων, η έκθεση αναφέρει ότι το Έβερεστ σημειώνει επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι παγετώνες στο όρος Έβερεστ έχουν μειωθεί κατά 28 τοις εκατό τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χουνάν. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα τόσο μέσω δορυφόρων όσο και μέσω επιτόπιων αξιολογήσεων. Εκτός από τη συρρίκνωση των παγετώνων, η έκθεση αναφέρει ότι το Έβερεστ σημειώνει επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες τα τελευταία 50 χρόνια. «Η συρρίκνωση των παγετώνων συγκρίθηκε σε σχέση με τις μετρήσεις που ελήφθησαν τη δεκαετία του 1970», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου...
Σήμερα, το φυσικό καταφύγιο του βουνού διαθέτει περίπου 1.476 παγετώνες, οι οποίοι καλύπτουν 2.030 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι συνέπειες της συρρίκνωσης των παγετώνων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ευρέων παγωμένων λιμνών και υψηλότερα επίπεδα ποταμών, αναφέρει η έρευνα.
Για παράδειγμα, η τηλεπισκόπηση έδειξε ότι το μέγεθος της παγωμένης λίμνης στο φυσικό καταφύγιο του βουνού αυξήθηκε από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1990 σε 114 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2013.
Το όρος Έβερεστ βρίσκεται μεταξύ του Νεπάλ και της Κίνας, και με ύψος 8.844 μέτρα είναι το υψηλότερο βουνό του κόσμου. Μεγάλα ποτάμια της Ασίας, όπως ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα πηγάζουν από το βουνό.
Εάν η προβλεπόμενη πτώση των παγετώνων συνεχιστεί, τότε μπορούν επίσης να επηρεαστούν η γεωργία και η παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Νωρίτερα αυτό το έτος, διεθνείς εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι 5.500 παγετώνες στην περιοχή Χίντου-Κους των Ιμαλαΐων ενδέχεται να μειωθούν κατά 70 έως 99 τοις εκατό έως το 2100. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται οι υψηλότερες κορυφές του κόσμου.
www.naftemporiki.gr