ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Απροστάτευτα τα μεταναστευτικά πτηνά

Δυστυχώς τα μεταναστευτικά πτηνά αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα στη διάρκεια του ταξιδιού τους

Πάνω από το 90% των μεταναστευτικών πουλιών του πλανήτη δεν προστατεύονται επαρκώς στη διάρκεια του «μαραθώνιου» ταξιδιού τους ανά τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία απευθύνει έκκληση να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα. Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να αναπαραχθούν. Οι επιστήμονες ζητούν να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα προστατευόμενες περιοχές προστασίας κατά μήκος των κυριότερων μεταναστευτικών οδών των πουλιών...
Η μείωση
Περισσότερα από τα μισά είδη μεταναστευτικών πουλιών εμφανίζουν μείωση πληθυσμών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, λόγω απειλών όπως το κυνήγι και η καταστροφή των οικοσυστημάτων. Ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή, καθώς στη διάρκεια της ζωής τους πετάνε τρεις φορές την απόσταση Γης-Σελήνης και πίσω. Ορισμένα ταξιδεύουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα χωρίς ούτε μία στάση.
Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Κλερ Ράνγκε του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελέτησαν 1.450 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Διαπίστωσαν πως μόνο το 9% απολαμβάνουν πλήρους προστασίας στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Το αντίστοιχο ποσοστό προστασίας για τα μη μεταναστευτικά πουλιά φθάνει το 45%.
Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Βενεζουέλα προσφέρουν προστασία σε πάνω από το 80% των μεταναστευτικών πουλιών, ενώ σε άλλες, όπως η Ινδία και η Κίνα, το ποσοστό προστασίας δεν ξεπερνά το 10%. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στη Βόρεια Αφρική, στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
www.tovima.gr