ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πάνω από δύο χρόνια ζωής κέρδισαν οι Έλληνες σε 15 χρόνια

Αθήνα
Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 2,3 χρόνια την περίοδο 1991-2006, δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,43 έτη στους άνδρες και κατά 2,20 έτη στις γυναίκες, προκύπτει από τη μελέτη του Μιχάλη Αγοραστάκη, ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης...

Όσον αφορά τους άνδρες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις περιφέρειες Ιόνιων Νήσων (3,42 έτη), Αττικής (3,10 έτη) και Νοτίου Αιγαίου (2,79), ενώ τα χαμηλότερα εντοπίζονται στην Κρήτη (1,11 έτη) και στην Πελοπόννησο (1,05 έτη).
Όσον αφορά τις γυναίκες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (+2.81 έτη), τις νησιωτικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων (2,72) και Νοτίου Αιγαίου (2,58) ενώ η μικρότερη στη Στερεά Ελλάδα (1,51 έτη) και στο Βόρειο Αιγαίο (1,46 έτη).
Η Κρήτη και η Πελοπόννησος εμφανίζουν μεν χαμηλή αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής, ωστόσο παραμένουν πρώτες στην κατάταξη όσον αφορά το προσδόκιμο των γυναικών. Όσον αφορά τους άνδρες, οι λιγότερο ευνοημένες περιφέρειες ισοφάρισαν την Κρήτη και την Πελοπόννησο στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Αντίθετα, οι ταχύτητες βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη δεν ήταν ικανές να τις απεγκλωβίσουν από τις τελευταίες θέσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύγκριση των περιφερειακών κερδών ανάμεσα στα δύο φύλα. Αν και στην πλειοψηφία των περιφερειών οι άνδρες σημειώνουν μεγαλύτερα κέρδη από τις γυναίκες, το αντίστροφο συμβαίνει στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.in.gr