ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

SOS για τα διαστημικά σκουπίδια.

Ουάσινγκτον
Καμπανάκι κινδύνου κρούει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ σχετικά με τα λεγόμενα «διαστημικά σκουπίδια», τα εκατοντάδες χιλιάδες υπολείμματα πυραύλων, δορυφόρων και διαστημικών σκαφών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα πλησιάζει στην φάση του «μη αναστρέψιμου». Το πλήθος των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνει επικίνδυνα εξαιτίας των συγκρούσεων που γίνονται μεταξύ των μικρότερων και μεγαλύτερων αντικειμένων που πλέουν με ταχύτητα γύρω από την Γη, με αποτέλεσμα τα θραύσματά τους να πολλαπλαιάζουν τον αριθμό των σκουπιδιών. Οι ειδικοί ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό του όγκου των διαστημικών σκουπιδιών αλλά και την αναζήτηση τρόπων καταστροφής των μεγαλύτερων και πιο επικίνδυνων εξ αυτών...

Οι απειλές
Τα διαστημικά σκουπίδια κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη με πολύ μεγάλες ταχύτητες, ορισμένα από αυτά «τρέχουν» με ταχύτητα 30 χιλιάδες χλμ/ώρα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των αντικειμένων που ξεπερνούν τα 8-9 εκατοστά - και άρα είναι ικανά να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή και να καταστρέψουν διαστημόπλοια που βρίσκονται σε κίνηση ή δορυφόρους εν λειτουργία - ανέρχεται σε περίπου 22 χιλιάδες.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς αυτών των αντικειμένων. Τον Ιούνιο μερικά σκουπίδια παρ’ ολίγο να πλήξουν τον Σταθμό και το πλήρωμα κατέφυγε στις κάψουλες διαφυγής προετοιμαζόμενο για μία έκτακτη εκκένωση και επιστροφή στη Γη.
Μαγνήτες, ομπρέλες και σκουπιδιάρες
Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η χρήση μεγάλων μαγνητικών πεδίων που θα απομακρύνουν αυτά τα αντικείμενα και θα τα στείλουν μακριά στο διάστημα, η ανάπτυξη γιγαντιαίων ομπρελών που θα προστατεύουν το διαστημικό περιβάλλον της Γης αλλά και διαστημικά «σκουπιδιάρικα» είναι ορισμένες από αυτές τις προτάσεις.
Τα διαστημικά σκουπιδιάρικα είναι η πλέον πρόσφατη ιδέα την οποία είχαν επιστήμονες της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Προτείνουν τη δημιουργία δορυφόρων που θα πηγαίνουν στα σημεία όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός σκουπιδιών και θα προσεγγίζουν εκείνα με το μεγαλύτερο μέγεθος. Όταν εντοπίζουν ένα μεγάλο αντικείμενο θα το πλησιάζουν και θα τοποθετούν πάνω του ένα προωθητικό μηχανισμό που θα το οδηγεί με ταχύτητα στην γήινη ατμόσφαιρα όπου και θα καταστρέφεται.
Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών πρέπει να ληφθεί άμεσα μια απόφαση και να ξεκινήσει γρήγορα η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος γιατί πολύ σύντομα ο όγκος των διαστημικών σκουπιδιών θα είναι τέτοιος που όχι μόνο θα απειλεί τα διαστημικά μέσα με καταστροφή αλλά θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να γίνει η εκκαθάριση τους.
ΒΗΜΑ SCIENCE
www.tmth.gr